Briedis, Indrašis un citi - sportisti pret atcelšanas kultūru

Lēnss Ārmstrongs, Mairis Briedis un Miks Indrašis Foto: AFP,EPA/SCANPIX/Apoll.lv kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Atcelšanas kultūra ("cancel culture") mūsdienās ir ļoti populārs termins interneta vidē. Sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem ir ļoti jāpiedomā pie publiskiem izteikumiem un darbībām. Pretējā gadījumā var nākties zaudēt daudz - kā raksta turpinājumā minētajiem sportistiem.

Viens no aktuālākajiem tematiem Latvijas sporta saimē šobrīd ir Mika Indraša (ne)došanās uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Maskavas "Spartak". 

Izskanot informācijai par Indraša potenciālo pāriešanu uz "Spartak", "Twitter" tiesa uzbrucēju sodīja bez žēlastības.

"Nodevējs; gatavs par naudu dzimteni pārdot; ne Indrašis, bet …Rašis; okupantu līdzskrējējs; kara atbalstītājs." Šie bija tikai daži vārdi, kādos interneta vidē tika nodēvēts Indrašis.

Hokejists gan savā "Instagram" kontā ir nācis klajā ar paziņojumu, norādot, ka Krievijā nespēlēs, tomēr interneta lietotāji joprojām nav apmierināti ar hokejista novēloto reakciju uz sacelto ažiotāžu.

Juridiski Indrašim nav nekādu liegumu nākotnē pārstāvēt Latvijas izlasi, tomēr hokejistam būs jārēķinās, ka viņa vārds uz hokeja fanu mēles turpmāk būs ar rūgtu piegaršu.

Indrašis, protams, nav vienīgais sportists, kuram nācies izjust atcelšanas kultūras "dūres" spēku.

Pašmāju sportisti

Oskars Bārtulis

Šeit jāatgriežas 2018. gada jūnijā, kad Latvijas hokeja sabiedrībai kā auksta duša trāpīja vēsts par Oskara Bārtuļa pieņemto Krievijas pilsonību. Protams, toreiz sociālo mediju platformu izmantošana vēl nebija sasniegusi tādu zenītu kā mūsdienās, tomēr jau tad hokeja fani nekautrējās publiskajā telpā paust nosodījumu.

Par krāsainu citātu, komentāru un izteikumu arhīvu bieži vien kalpo portāla "sportacentrs.com" rakstu komentāru sadaļas. Lūk, daži citāti no minētā "arhīva":

"Neviens pieklājīgs vārds nenāk prātā. Būs vismaz mums jauns lamuvārds - Bārtulis."

"Mēsls!"

""Arrivederči" un nekad nesper kāju mūsu zemē!"

Aptuveni astoņi no desmit komentāriem bija ar lamuvārdu piešprici, bet doma ir skaidra - Bārtuli "apēda bez sāls".

Varētu domāt, ka Latvijas hokeja un Bārtuļa ceļi ar šo notikumu šķīrās, tomēr tā nav taisnība. Vēl 2020./2021. gada sezonā aizsargs mugurā vilka Latvijas hokeja izlases kreklu, bet aizvadītajā "Optibet" hokeja līgas (OHL) sezonā viņš pārstāvēja hokeja klubu "Mogo". Tāpat viņš 2019./2020. gada sezonā arī uzspēlēja Rīgas "Dinamo". Tiesa, šis projekts Latvijas hokejā no pirmās līdz pēdējai dienai dzīvoja ar Krievijas ārpolitikas pieskārienu.

Pats hokejists gan pēcāk ir atzinis, ka pieņemtais lēmums bija pārsteidzīgs un nepārdomāts.

"Teiksim tā, tas viss bija naudas jautājums. Man tika piedāvāts ļoti labs un liels līgums. Domāju, ka katrs sportists, ja viņam piedāvā šādu līgumu, gribēs nopelnīt to naudu.

Otru reizi es uz to vairs neietu, ņemot vērā to, kam es izgāju cauri. Ja vienreiz tev tas nesanāk, otru reizi tu tur vairs neej," sarunā ar Maiju Rozīti-Krištopani raidījumā "Personība" izteicās hokejists.

Brīdī, kad Bārtuļa lēmums pieņemt Krievijas pilsonību kļuva zināms plašākai publikai, šķita, ka hokejistam Latvijā atgriezties būtu pat bīstami, bet laiks dziedē visas rētas un mūsdienās hokejists, īpaši netraucēts, tepat OHL var aizvadīt savas karjeras noslēdzošos gadus.

Mairis Briedis

Runājot par karjeras noslēdzošajiem gadiem... Par šo jautājumu pēc nesenā zaudējuma austrālietim Džeijam Opetaijam būs nopietni jāpadomā arī Latvijas vadošajam bokserim Mairim Briedim.

Sportists, kurš lielāko daļu savas karjeras pavadīja Latvijas fanu uzslavu siltajā saulītē. Ar Brieža sasniegumiem boksa ringā lepojās gandrīz katrs. Tagad situācija ir ļoti atšķirīga. Cilvēki dažādu sociālo mediju vai ziņu portālu komentāros atklāti pauda cerību, ka Briedis zaudēs. Arī lasītāju interese par Brieža un Opetaijas cīņas iznākumu nebija tāda, kā ierasts iepriekš.

Kas notika? Pirmkārt, cilvēki sāka vīpsnāt jau par Brieža konstantajiem mēģinājumiem uz cīņu izsaukt "jūtūberi" Džeiku Polu, kas sākās jau 2020. gadā.

Tad skepse par Brieža uzskatiem palielinājās līdz ar boksera 2021. gada maija publikāciju "Facebook", kurā viņš bija pārpublicējis Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko kritiku par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa lēmumu nolaist Baltkrievijas karogu, kas Rīgas centrā plīvoja kopā ar pārējo pasaules hokeja čempionāta dalībvalstu karogiem.

Tomēr nokauta trieciens Brieža publicitātei bija boksera izteikumi par viņa nostāju Ukrainas kara jautājumā.

"Mana nostāja ir skaidra. Es esmu kategoriski pret karu un pret cilvēku upuriem jebkurā pusē. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kuri nostāsies vienā pusē un izvēlēsies, kuriem mirt un kuriem dzīvot, vienaldzīgi skatīsies uz vienas nācijas nāvēm un raudās un ienīdīs visus," "Instagram" ierakstā skaidroja Briedis.

Pēcāk gan bokseris papildināja teikto, norādot, ka viņš nav pietiekami kompetents, lai spriestu par šo jautājumu. 

Brieža neviennozīmīgo izteikumu dēļ bokserim muguru uzgrieza daudzi. Domājams, ka 37 gadus vecā boksera karjerā vairs nav atlicis tik daudz cīņu, lai apkārtējie to laikā paspētu aizmirst viņa izteikumus publiskajā telpā.

Mairis Briedis
Mairis Briedis Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēdējo gadu pieredze ārzemju sportistu vidū

Juri Vipss

21 gadu vecajam igauņu Otrās formulas (F-2) pilotam Juri Vipsam pavisam noteikti nākotnē nebija garantēta vieta Pirmajā formulā (F-1), tomēr viņš bija viens no, ja ne vadošais "Red Bull" jauno pilotu akadēmijas braucējs.

Taču tad viņš izdomāja izslēgt "filtru", tiešsaistē spēlējot videospēles kopā ar citu "Red Bull" jaunatnes akadēmijas pilotu Liamu Lovsonu. Vipss tiešraides laikā nāca klajā ar homofobiskiem un rasistiskiem izteikumiem, kā rezultātā viņš nekavējoties tika patriekts no "Red Bull" sistēmas. 

Vipsa pārstāvētā F-2 komanda "Hitech", neskatoties uz F-2 vadības publisku kritiku, ļaus igauņu pilotam savās rindās noslēgt vēl šo sezonu.

Bet kam gan viņš būs vajadzīgs pēc tam? Bez F-1 komandas vai liela finansiālā atbalsta Vipsa cerības uz karjeru Pirmajā formulā šobrīd sēž elektriskajā krēslā, un apsargs jau ir ļoti tuvu sviras noraušanai...

Maijerss Lenards

Vēl viens piemērs tam, ka videospēļu spēlēšanu nevajag translēt tiešraidē, ja neesi pārliecināts par spēju "filtrēt" savu valodu.

Lenards piedalījās videospēles "Call of Duty: Warzone" tiešsaistes sacensībās ar citiem lietotājiem, kad kādā no sev neveiksmīgiem brīžiem izteica antisemītisko frāzi.

Lenards tobrīd bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Maiami "Heat" basketbolists. NBA viņam piesprieda nedēļu ilgu diskvalifikāciju, bet "Heat" pēc tam viņu aizmainīja uz Oklahomasitijas "Thunder", kas līgumu ar centra spēlētāju pavisam drīz arī lauza.

Protams, Lenards pēcāk publiski mēģināja atvainoties: "Es ļoti nožēloju savus antisemītiskos izteikumus tiešraides laikā. Mana ignorance par vēsturi un to, cik aizvainojoši tas ir ebreju tautai, nav nekāds attaisnojums. Es vienkārši kļūdījos."

Tas gan viņam nepalīdzēja atgūt vietu NBA. Lenards savu līdz šim pēdējo NBA karjeras maču aizvadīja 2021. gada 9. septembrī un pēc antisemītisma skandāla basketbola spēcīgākās līgas laukumos vairs nav izgājis.

Maijerss Lenards
Maijerss Lenards Foto: AFP/SCANPIX

Lēnss Ārmstrongs - finansiāli dārgākais skandāls

Protams, visi augstāk minētie sportisti savu lēmumu dēļ lielākā vai mazākā mērā ir saskārušies ar finansiāliem zaudējumiem. Tomēr Lēnss Ārmstrongs dopinga skandāla dēļ zaudēja finansiāli ļoti vērtīgus sadarbības līgumus, jo bijušā riteņbraucēja partneri nebija gatavi saistīt savu vārdu ar sportistu, kurš tiek apsūdzēts krāpniecībā.

Ārmstrongs pareizu vai ne tik pareizu iemeslu dēļ ir viens no atpazīstamākajiem riteņbraucējiem sporta vēsturē. Bet leģendārā riteņbraucēja "labais vārds" 2012. gadā saņēma triecienu, no kura atgūties nebija iespējams.

ASV Antidopinga aģentūra nāca klajā ar atskaiti, kurā tika atspoguļoti Ārmstronga analīžu rezultāti ar nelegālu substanču klātbūtni. Tā rezultātā slavenajam riteņbraucējam tika atņemti visi septiņi "Tour de France" čempiona tituli, kā arī viņš saņēma mūža diskvalifikāciju no riteņbraukšanas.

Tomēr daudz iespaidīgāki bija Ārmstronga finansiālie zaudējumi, jo par sadarbības pārtraukšanu ar riteņbraucēju nekavējoties paziņoja visi 12 sportista sponsori ("Trek", "Easton-Bell Sports", "24-Hour Fitness", "Nike", "Anheuser-Busch", "RadioShack", "Oakley, Honey Stinger", "FRS").

Baidoties no sliktas publicitātes, ko izraisītu Ārmstronga krāpšanas skandāls, sponsori viņam uzgrieza muguru. Pārtraukto līgumu kopējā summa? Aptuveni 150 miljoni ASV dolāru (146 miljoni eiro).

Lēnss Ārmstrongs
Lēnss Ārmstrongs Foto: AP/Scanpix

Sportisti, kā jau visi sabiedrībā pazīstami cilvēki, atrodas zem krietni lielākas līdzcilvēku "lupas". Kā redzam, katra neapdomība var maksāt ļoti dārgi - gan finansiāli, gan reputācijas ziņā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu