"Ja tu Kristapam paspiedīsi roku, labāk metīsi?" Saruna ar Aigaru Šķēli par Vāciju, Latvijas izlasi un Blūma kritiku Porziņģim

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aigars Šķēle
Aigars Šķēle Foto: Edijs Pālens/LETA

"Apollo.lv" podkāsta "Kas laukumā, tas uz mēles" noslēdzošajā sērijā uz sarunu par aizvadīto sezonu, basketbolu Vācijā un Latvijas basketbola izlasi aicinājām ilggadējo valstsvienības aizsargu Aigaru Šķēli.

Podkāsta ievadā aprunājāmies par basketbolista gaitām aizvadītajā sezonā, kad viņš pārstāvēja Vācijas augstākās basketbola līgas klubu Vircburgas "s. Oliver".

Atskatoties uz sezonu, Šķēle bija dalītās domās - sezonas ievads padevies labs, savukārt uz sezonas otro pusi sākušas vajāt traumas, kā rezultātā nospēlētas vien 17 no 34 spēlēm.

"Tas jau daudz ko parāda - no 34 spēlēm 17 nospēlētas. Un tās traumas nekādas nopietnās arī nebija, bet pussezonu sanāca izlaist. Nekad tā nebija gadījies," sacīja basketbolists.

Aprunājāmies arī par kopējo Vācijas basketbola līmeni. Šķēle norāda, ka Vācijas līgas kopējais līmenis turpina attīstīties, lai gan tas notiek ar krietnu leģionāru piešprici.

"Sakārtotība, es teiktu, ir labākā visā Eiropā. Algas nekavējas. Visi spēlētāji ir apdrošināti. Ja traumas dēļ izlaid spēles, tev apdrošināšana maksā. Viss tur ir kā pulkstens. Bet arī skatītāji nāk uz spēlēm. Atmosfēra visu laiku ir fenomenāla," par spēlēšanu Vācijā stāsta šķēle.

Runājot par savas karjeras tālākajiem soļiem, basketbolistam īsti atbildes nebija.

"Nav ne jausmas. Grūti spriest. Redzēs. Aģents tagad kaut ko darbojas. Gaidīšu, ko aģents teiks, un tad spriedīsim. Visur esmu gatavs doties. Līmenis visur ir audzis, ko mēs redzam Eiropas čempionātos un visās šajās kvalifikācijās," sacīja Šķēle.

Basketbolists arī piebilst, ka nav pret spēlēšanai Latvijā, uzsverot, ka arī "VEF Rīga", kur viņš spēlēja jau iepriekš, vide ir sakārtota.

Nevienam nav noslēpums, ka Šķēle jaunākais savu meistarību daudz ir slīpējis strītbola laukumos. Ņemot vērā 3x3 basketbola augošo popularitāti Latvijā, bija tikai loģiski apvaicāties, vai viņš šajā sporta veidā redz sevi.

"Pagaidām, nē. Patīk man tas 3x3 basketbols, bet vēl vairāk patīk klasiskais. Vasarā kādreiz var uzspēlēt, lai gan arī to neesmu darījis pēdējā laikā, jo esmu palicis profesionālāks. Agrāk varbūt vairāk riskēju. Var traumu dabūt un uz gadu palikt bez darba. Man tomēr ir ģimene. Ar visu šo jābūt uzmanīgākam," norādīja Šķēle, piebilstot, ka, iespējams, šādu opciju apsvērs pēc karjeras beigām. Kad tas pienāks? Par to skaidrības nav arī pašam basketbolistam.

Sarunas turpinājumā pieķērāmies Latvijas basketbola izlasei un nesenajiem Pasaules kausa kvalifikācijas mačiem. Šķēle atzina, ka piedāvājumu spēlēt izlasē ir saņēmis, bet šoreiz atteicis savainojumu dēļ.

"Mani aicināja tā vienkārši atnākt uz treniņiem. Negribēju tur [treniņos] arī rādīties. Zini kā... Esmu atteicis. Ko es tur tagad iešu. Nevajag "mironi" vilkt līdzi. Neesmu es formā, sastāvs ļoti labs, un palīdzību baigi nevajadzēja," sava vārda neparādīšanos kandidātu sarakstā skaidroja Šķēle.

Aprunājāmies arī par valstsvienības galveno treneri Luku Banki. Šķēle izceļ itāļu speciālista spēju komunicēt: "Viņš nevienu nešķiro. Atnācis uz citu valsti. Viņš spēj visiem iedot tādu pārliecību. Tu kaut vai esi 12. spēlētājs, bet, ja rādīsi labu sniegumu, viņš tevi malā neņems."

Runājot par pašu maču pret Serbiju (Slovākijas spēlei tomēr reālas nozīmes nebija), Šķēle izcēla savu kolēģu pašatdevi un cīņu aizsardzībā. Viņš norādīja, ka daudz palīdzēja arī lieliskā atmosfēra "Arēnā Rīga", jo tad spēlētāji tomēr spēj atrast enerģijas rezerves, kuras citos apstākļos, iespējams, paliktu neizmantotas.

Pirms sabraukuma zināmu ažiotāžu Latvijas medijos sacēla ilggadējais izlases kapteinis Jānis Blūms, kurš kritiski izteicās par Kristapa Porziņģa distancēšanos no valstsvienības.

Šķēle gan uzskata, ka Porziņģa iesaistīšanās treniņprocesā, pat ja ir zināms, ka viņš nespēlēs, nebija nepieciešama.

"Ja es būtu izlasē, man Kristapa Porziņģa klātbūtne neko neietekmētu. Es nāku uz izlasi un trenējos ar džekiem, kuri tur ir. Ja viņa nav sastāvā, tad es nezinu, ko viņam tur darīt? Sēdēt un skatīties? Komandai no tā nekas daudz labāk, manuprāt, nebūtu. Ja viņš ir izlasē un spēlē, protams, tas ir absolūti cits stāsts. Ja esi atteicies, tad ej un dari savas lietas. Manuprāt, ir forši, ka viņš atnāk uz spēlēm, parāda, ka viņam rūp, bet nākt tagad uz katru treniņu... Nezinu. Var atnākt uz vienu vai diviem treniņiem, paskatīties sadarbības, ja tu nākotnē plāno spēlēt. Bet visādi citādi man tas šķiet pilnīgi normāli, ka viņš nenāca," saka Šķēle.

"Ko tad, ja tu [Kristapam] paspiedīsi roku, labāk metīsi?"

Šķēle par stabilu valstsvienības vērtību ir uzskatāms jau pietiekami ilgu laiku. Viņš uzskata, ka spēlētājiem, ja netraucē savainojumi vai kādi personīgi apsvērumi, nav pamata atteikt izlasei.

"Pirmkārt, tas ir forši pavadīts laiks. Pazīstami džeki. Visi runā vienā valodā. Tas nav nekāds apgrūtinājums. Tur nemaksā naudu, to visi zina. Nu un? Ej, spēlē pilnā, forši pavadi laiku. Tās sajūtas jau ir nereālas. Un tādēļ mēs arī spēlējam, lai dabūtu šīs sajūtas.

Klubā tu dari savu darbu, bet par vietu izlasē jau tāpat ir jācīnās. Pie Banki tas ir izteikti - ja cīnīsies, tu tiksi spēlēt," par spēlēšanu valstsvienībā stāsta Šķēle.

Pašā sarunas nobeigumā apspriedām jautājumu, vai Latvija tuvākā nākotnē var savākt labāku sastāvu par 2017. gada Eiropas čempionāta modeli, kad izlasē bija arī pats Šķēle. Viņš uzskata, ka viss ir iespējams, ja tiksim uz Pasaules kausa izcīņu. Varbūt ne gluži uzvarēt amerikāņus, bet parādīt labu sniegumu, viņaprāt, ir iespējams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu