Neraugoties uz karadarbību, Ukrainā sācies labības pļaujas laiks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Ukrainā ir sācies labības kulšanas laiks. Krievijas sāktā kara dēļ zemniekiem šī ražas sezona ir smaga: eksporta ceļi ir bloķēti, graudu krātuves ir pilnas un ir sarežģījumi uzglabāt jauno ražu, bet pie frontes strādājošajiem apdraudēta arī dzīvība, informēja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Ukraiņu lauksaimniekiem frontes līnijas tuvumā šī labības novākšanas sezona ir grūta. Viņi pastāvīgi atrodas artilērijas triecienu draudu ēnā.

Graudu krātuves ir pārpildītas, jo Krievijas uzsāktā kara dēļ eksports tiek bloķēts.

"Mūsu graudiem nav labas cenas. Krātuves tos atsakās pieņemt. Tie ir jāatstāj šeit. Frontes līnija nav tālu no šejienes. Jebkurā mirklī viss var beigties ar lādiņa triecienu. Kā redzam – lauki deg," akcentēja viens no lauksaimniekiem.

Lauksaimnieki katru dienu riskē ar savu dzīvību un dažkārt uz lauka uzduras kara munīcijai, piemēram, raķetēm.

Parasti Ukraina eksportējot graudus aptuveni 30% piegādā pārējai Eiropai, vēl aptuveni 30% Ziemeļāfrika un 40% - Āzijai.

Par Eiropas "maizes klēti" dēvētās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šonedēļ uzsvēra problēmu pēc tikšanās ar Zviedrijas premjerministri.

"Vēlamies, lai mūsu zemnieki turpinātu strādāt arī nākamajam gadam, nākamajai ražai. Lai tas notiktu, mums ir jāeksportē visi šie graudi – mieži, kvieši, kukurūza."

"Kā zināms, 22 miljoni tonnu graudu pašlaik ir bloķēti. Un joprojām sagaidām aptuveni 60 miljonus tonnu rudenī. Situācija būs smaga," norādīja Ukrainas prezidents Zelenskis.

Šī brīža situācija daudziem Ukrainas lauksaimniekiem potenciāli var nozīmēt bankrotu, turklāt karš izraisījis arī būtisku transportēšanas izmaksu pieaugumu.

Turcija norādījusi, ka cenšas atrast risinājumus Melnās jūras ceļu atbloķēšanai sarunās ar ANO, Ukrainu un Krieviju, taču bez panākumiem.

Pagaidām Ukrainai jāsamierinās ar mazāk efektīviem eksporta maršrutiem, piemēram, pār Donavas upi uz Rumāniju vai pa sauszemes robežpārejas punktiem ar Eiropas valstīm, taču kravas automašīnām var nākties stāvēt rindās vairākas dienas.

Pirms Krievijas iebrukumu Ukraina spēja eksportēt pat septiņus miljonus tonnu graudu mēnesī, bet jūnijā tika izvests trīsreiz mazāk – tikai nedaudz vairāk par diviem miljoniem tonnu, liecina Ukrainas graudu asociācijas dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu