Stacionāro fotoradaru uzturētājs "Jarva" lauzīs līgumu ar CSDD

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stacionārais fotoradars.
Stacionārais fotoradars. Foto: Ieva Čīka/LETA

Stacionāro fotoradaru uzturētāja SIA "Jarva" no 24. augusta lauzīs līgumu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), tādējādi CSDD konkursā meklē jaunu stacionāro radaru uzturētāju, pastāstīja CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Viņš teica, ka CSDD ir saņēmusi vēstuli no kompānijas "Jarva" par līguma laušanu no 2022.gada 24.augusta. Pārrunājot situāciju ar Valsts policiju un iesaistītajām pusēm, pieņemts lēmums izsludināt iepirkuma konkursu par transportlīdzekļu ātruma mērīšanas stacionāro tehnisko līdzekļu licenču iegādi.

CSDD skaidroja, ka "Jarva" prasīja palielināt samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem, taču CSDD nesaskatīja tam pamatojumu.

Pieteikšanās iepirkumā noslēgsies 25.jūlijā, un pēc tam CSDD vērtēs pieteikumus, cerot paspēt atrast fotoradaru nākamo uzturētāju līdz 24.augustam.

Mālmeisters arī paskaidroja, ka pirms iepirkuma izsludināšanas notika saziņa ar fotoradaru ražotājiem, lai aktualizētu jautājumu par iepirkuma prasībām. Fotoradaru ražotāji ir snieguši ieteikumus un vērtējumus, kādām ir jābūt iepirkuma prasībām un specifikācijai, lai konkurss veiksmīgi izdotos.

Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA atzina, ka CSDD ir informējusi Valsts policiju par attiecīgo situāciju.

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) pieejamā informācija liecina, ka CSDD jūlija sākumā izsludināja iepirkumu par transportlīdzekļu ātruma mērīšanas stacionāro tehnisko līdzekļu licenču iegādi. Iepirkumā prognozētā līgumcena ir 139 000 eiro. Līgumu paredzēts slēgt uz 12 mēnešiem.

IUB pieejamā informācija arī liecina, ka CSDD līgumu ar "Jarva" noslēdza 2020.gada jūnijā ar līgumcenu 1,827 miljoni eiro.

Kopumā Latvijā darbojas apmēram 100 stacionāro fotoradaru.

"Jarva" valdes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks Uģis Beļavskis aģentūrai LETA skaidroja, ka kopš 2021.gada novembra kompānija ar vairākkārtējiem lūgumiem ir vērsusies pie CSDD ar rosinājumu veikt grozījumus savstarpēji noslēgtajā līgumā. Uzņēmums informējis, ka no "Jarva" neatkarību apstākļu dēļ līguma izpilde var tikt apgrūtināta, jo būtiski augušas degvielas cenas, kā arī citas izmaksas, kas ir saistītas ar līguma izpildi.

"CSDD principā ir ņirgājušies par mums, un, acīmredzot, nemana kaut vai milzīgo degvielas cenu kāpumu, kas ir pat vairāk nekā divas reizes augstākas nekā brīdī, kad līgums tika slēgts.

(..) Inflācija šobrīd ir ļoti augsta - gandrīz jebkurām pozīcijām, kas saistītas ar līguma izpildi, cenas ir augšā," norādīja Beļavskis.

Viņš arī atzīmēja, ka CSDD nav spējusi rast risinājumu, lai mainītu viena fotoradara apkalpošana izmaksas, neskatoties uz to, ka fotoradari valsts budžetā ienes vairāk nekā desmit miljonus eiro.

Kompānija "Jarva" reģistrēta 2010.gadā, un tās pamatkapitāls ir 120 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas kapitālā 95% īpašnieks ir Uģis Beļavskis, bet 5% īpašnieks ir Jānis Bērziņš. Pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2020.gada 1.decembra līdz 2021.gada 30.novembrim, kompānijas pagrozījums bija 882 171 eiro, bet zaudējumi bija 343 991 eiro apmērā.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētāja ir Satiksmes ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu