Pēc antisemītisma skandāla atkāpjas "documenta" direktore

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Vācijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: David Remis Diez/Shutterstock

Vācijas laikmetīgās mākslas izstādes "documenta" ģenerāldirektore Sabīna Šormane, kas apsūdzēta par antisemītisku darbu eksponēšanu, sestdien atkāpusies no amata.

Šormane izlēmusi atkāpties pēc skandāla, ko izraisīja indonēziešu mākslinieku kolektīva "Ruangrupa" instalācija, kurā tika saskatīti antisemītiski motīvi.

Tikai dažas dienas pēc kārtējās "documenta" izstādes atklāšanas jūnijā instalāciju nācās aizvākt.

Šormane tiek vainota pasivitātē, reaģējot uz apsūdzībām antisemītismā, ko izpelnījusies mākslas grupa "Taring Padi", kas ietilpst mākslinieku kolektīvā "Ruangrupa".

Milzīgajā panno "Tautas tiesa", kuru bija uzstādījusi grupa "Taring Padi", bija attēlots kas līdzīgs pastarajai tiesai un cita starpā tajā bija redzama karavīra figūra ar cūkas seju un Dāvida zvaigzni, kā arī vīrs ar peisakiem un SS rūnām uz viņa cepures.

"documenta" valde savā paziņojumā norādījusi, ka "Taring Padi" instalācija bijusi "nepārprotama robežas pārkāpšana" un ka tā nodarījusi izstādei nopietnu kaitējumu.

Valdes sastāvā ir Kaseles mērs Kristiāns Gēzele un viņa vietnieks, kā arī Hesenes federālās zemes mākslas ministre Angela Doma.

Pēdējo nedēļu laikā daudzkārt izskanēja prasības 60 gadus vecajai Šormanei atkāpties.

Šormane uz Kaseli pārcēlās, lai nomainītu iepriekšējo direktori 2018.gadā.

Viņas priekštece mākslas vēsturniece Anete Kūlenkampfa bija spiesta atkāpties pēc finanšu skandāla.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu