VIDEO Zināma jauna informācija par Rīgas jauniešu TV pulciņu, kas piedalījās festivālā Baltkrievijā un intervēja Lukašenko

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Rīgas jauniešu televīzijas pulciņš "Kidstv.lv" nav ne akreditēta, ne licencēta interešu izglītības programma, faktiski strādā bez likumīga pamata, noskaidrojušas atbildīgās iestādes, vēsta LTV Ziņu dienests. 

Pulciņa darbībai šobrīd pievērsta plaša atbildīgo dienestu, tai skaitā Valsts drošības dienesta (VDD) un Satversmes aizsardzības biroja, uzmanība.

Pilnā Rīgas jauniešu televīzijas tikšanās un intervija ar Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko publicēta Baltkrievijas oficiālās informācijas aģentūras "Belta" kontā "Youtube".

Savā mājas lapā "Kids.tv" raksta, ka māca radio un televīzijas žurnālistiku bērniem vecumā no 7 līdz 14 gadiem. Ir norādīta arī mācību maksa. Bet māca bez vajadzīgajām atļaujām, un tai var piemērot administratīvo atbildību.

"Minētā organizācija nav reģistrēta izglītības iestāžu reģistrā, protams, ja mēs skatāmies tālāk, tad arī akreditēta nav. Nav arī saņēmusi licenci ne no mums, ne arī Rīgas domes departaments nav izsniedzis šādu licenci.

Līdz ar to nav tiesiska pamata šādai organizācijai vispār veikt izglītojošo darbību," atzina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Jau vēstīts, ka pretēji Ārlietu ministrijas (ĀM) norādījumiem par drošību Rīgas bērnu radio un televīzijas akadēmijas "Academy KIDSTV" audzēkņi un pārstāvji devušies uz Baltkrievijas pilsētu Vitebsku, kur šogad norisinās starptautisks festivāls "Slāvu bazārs".

Akadēmijā norāda, ka tas ir "skaists bērnu konkurss, kurā piedalās 23 valstis", līdz ar to organizācija neredz iemeslus vai kādas principiālas kultūras atšķirības, kādēļ gan nevarētu braukt uz Baltkrieviju, pamatojot, ka nupat atgriezušies no Spānijas, Lietuvas, un drīzumā ir plānots doties uz Maķedoniju.

"Tur ir daudz dažādu bērnu pasākumu, mums bija ļoti interesanti. Mēs braucām fotografēties, trenēties intervēt dažādās valodās. Pamatā mūsu bērni runā angļu valodā," stāstīja bērnu organizācijā.

Kā vēsta portāls "Kas jauns", bērnu organizācija pirms tam esot arī pati sazinājusies ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko pārstāvniecību, lai lūgtu iespēju intervēt diktatoru.

Par to, ka akadēmija pati pieprasījusi iespēju intervēt Lukašenko, informē viņa preses dienestam pietuvinātais sociālo tīklu resurss "Pul Pervogo".

Sociālo tīklu ieraksts, kura fotogrāfijā redzams diktators un akadēmijas simbolikā tērpies pusaudzis, vēsta: "Pirms ierašanās festivālā Vitebskā bērni paši uzrakstīja vēstuli prezidenta preses dienestam ar lūgumu palīdzēt intervijas organizēšanā ar "Pirmo" [tā kanāls dēvē Lukašenko]!"

Tāpat vēstulē esot teikts, ka bērnu organizācija ir pārliecināta, ka "situācijā, kas patlaban valda pasaulē, šim [intervijai] būs pozitīva ietekme savstarpējās attiecībās."

Valsts drošības dienests (VDD) TV3 ziņās paziņoja, ka iestāde savas kompetences ietvaros seko līdzi dažādu organizāciju aktivitātēm Latvijā, vērtējot, vai to darbībā nav saskatāmi iespējami apdraudējumi valsts drošībai. Ņemot vērā dienestu darbību specifiku, VDD atturēsies komentēt konkrētus gadījumus.

Latvijas Ārlietu ministrija jau ilgstoši atgādina par būtiskiem riskiem, Latvijas valstspiederīgajiem apmeklējot Baltkrieviju, un atkārtoti aicina to nedarīt. Turklāt joprojām spēkā ir aicinājums Latvijas valstspiederīgajiem pamest gan Baltkrieviju, gan Krieviju.

Ministrijā uzsvēra, ka Lukašenko režīms joprojām atbalsta Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, un pret to ir vērstas nopietnas starptautiskās sankcijas.

Ministrija vērš uzmanību, ka gan Latvijas, gan citi NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Krievijas un Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu