Lielākais inficēto skaits diennaktī kopš marta beigām. Kāpēc vērojams saslimstības pieaugums ar Covid-19?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēts lielākais saslimušo skaits kopš 30. marta - 2093. "Apollo.lv" sazinājās ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu, kurš skaidroja straujo saslimstības kāpumu.

Kopumā diennakts laikā laboratoriski veikti 5354 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 39,1% bijuši pozitīvi. Lielāks pozitīvo testu īpatsvars līdz šim ir bijis 22. martā, kad pozitīvi bija 40,3% testu.

No reģistrētiem jauniem inficēšanās gadījumiem 874 cilvēki nebija vakcinēti vai nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet 1219 bija vakcinēti pret Covid-19.

Divu nedēļu Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā palielinājies no 524,4 līdz 599,5 uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs palielinājies no 297,6 līdz 357,4 uz 100 000 iedzīvotāju.

Aizvadītajā diennaktī saņemta ziņa par vienu mirušo no Covid-19, kurš bijis 80 līdz 89 gadu vecumā un vakcinēts pret Covid-19. Kopumā līdz šim Latvijā miruši 5879 ar Covid-19 inficēti cilvēki.

Epidemiologa skaidrojums

Perevoščikovs "Apollo.lv" skaidroja, ka straujais saslimstības kāpums ir saistīts ar vairākiem faktoriem.

Pirmkārt, Latviju ir sasnieguši BA4 un BA5 omikrona varianta apakšpaveidi, kuri ir krietni infekciozāki par iepriekšējiem vīrusa variantiem.

Otrkārt, Latvijā un Eiropā nav nekādu Covid-19 ierobežojumu, kas attiecināmi uz cilvēku pulcēšanos, distancēšanos. "Principā dzīve ir atgriezusies normālajās sliedēs, notiek koncerti, pasākumi un visi steidz izbaudīt vasaru."

Treškārt, būtisks faktors ir ceļošana. Kā norāda Perevoščikovs - pagājušajā nedēļā no visiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem 17% bija inficējušies ārvalstīs.

Ceturtkārt, iepriekš iegūtā imunitāte [pārslimojot vai vakcinējoties] samazinās. Jaunie paveidi norāda uz to, ka viņi mutācijas rezultātā var nereaģēt uz iepriekš iegūto imunitāti.

Eksperts piebilst: "Svarīgi ir tas, ka cilvēkiem, kuri iepriekš ir vakcinējušies, saglabājas imunoloģiskā atmiņa. Pēdējie dati arī liecina, ka vakcinācijai ir zemākā ietekme uz cilvēku hospitalizāciju."

Perevoščikovs norāda, ka cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19, ir trīs līdz četras reizes lielāka iespēja tikt stacionētiem. Līdzīga aina novērojama arī letālajos gadījumos.

Eksperts atzīst, ka pašlaik saslimstības radītāji ir ļoti augsti, taču tam esot arī pozitīvā puse - stacionēto cilvēku skaits aug, bet mēreni, tāpēc nav pamatojuma satraukumam hospitalizācijas ziņā.

"Šeit ir atkal citi faktori - omikrons pats par sevi ir klīniski "vieglāks", kā arī cilvēki jau iepriekš ir ieguvuši imunitāti, kas viņus pasargā no hospitalizācijas," skaidro epidemiologs.

Vaicājot par to, vai nav bažas par ierobežojumu nepieciešamību šobrīd, Perevoščikovs atbild: "Esam novērojuši Covid-19 izplatības pieaugumu iepriekšējās vasarās un tas notiek arī šobrīd. Tikai atšķirība ir tāda, ka šobrīd saslimstība aug ātrāk un straujāk."

Eksperts, skaidro, ka vīruss ir "lipīgāks", tādējādi tas spēj aptvert lielāku iedzīvotāju daļu, taču tas nav tik bīstams kā iepriekšējie vīrusa varianti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu