Avoti: Maskava neizsniedz dokumentus "Nord Stream" turbīnas transportēšanai uz Krieviju

LETA
Foto: Maximillian cabinet/Shutterstock

Kanādā izremontētā turbīna, kas, pēc Krievijas apgalvotā, ir nepieciešama, lai atjaunotu dabasgāzes cauruļvada "Nord Stream" iepriekšējo jaudu, ir iestrēgusi Vācijā, jo Maskava neizsniedz dokumentus, kas vajadzīgi tās transportēšanai uz Krieviju, pastāstīja divi informēti avoti.

Pēc avotu teiktā, turbīnu, kas jānogādā atpakaļ kompresoru stacijā "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, loģistikas uzņēmums "Challenge Group" ar lidmašīnu atvedis no Kanādas uz Vāciju 17. jūlijā tūlīt pēc tam, kad Kanādas valdība atļāva izdarīt izņēmumu sankciju režīmā.

Tomēr Maskava līdz šim nav izsniegusi dokumentus, kas vajadzīgi, lai turbīnu nogādātu Krievijā. Šajos dokumentos jānorāda piegādes vieta, kā arī muitas punkts, caur kuru turbīna jāieved Krievijā, sacīja avoti.

Pašlaik nav skaidrs, vai turbīnu varēs aizvest uz Krieviju, atzina avots, piebilstot, ka, iespējams, to varēs izdarīt tikai pēc vairākām dienām vai pat nedēļām.

Vācijas kompānija "Siemens Energy", kuras meitasuzņēmums Kanādā veica turbīnas remontu, norādīja, ka tā nevar ietekmēt notikumu gaitu.

"Normālos apstākļos turbīnu tehniskā apkope mums ir rutīna,. Protams, mēs gribam nogādāt turbīnu tās darbības vietā pēc iespējas drīz. Tomēr laks, kas tam vajadzīgs, nav atkarīgs tikai no mums," teikts "Siemens Energy" paziņojumā.

Jau vēstīts, ka jūnija vidū Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" samazināja piegādes pa "Nord Stream" līdz 40% cauruļvada jaudas, apgalvojot, ka tas tiek darīts tāpēc, ka sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas izteikušās, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka piegādes pa "Nord Stream" jūlija beigās var tikt samazinātas līdz piektdaļai gāzes vada jaudas, jo mēneša beigās uz apkopi paredzēts sūtīt vēl vienu turbīnu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu