Iepazīsti Latvijas dabu! ⟩ 20 maršruti tēlainajās dabas takās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rojas dabas taka. Ilustratīvs attēls.
Rojas dabas taka. Ilustratīvs attēls. Foto: Latvijas valsts meži

Latvijas mežos ir daudzas gleznainas un vēsturiskas dabas takas. "Apollo.lv" apkopoja 20 dažādu garumu maršrutus, kuros varēsi ieraudzīt purvus, iežu atsegumus, ezerus, mežus, uzkāpt skatu torņos, aplūkot muzejus un atpūsties piknika vietās.

Rojas dabas taka

Dabas taka ir izveidota piejūras mežos, kur valdošā koku suga ir priede. Priede ir neizvēlīga, tā ir pieticīga savās vēlmēs un prasībās pēc labiem augšanas apstākļiem - tā aug gan nabadzīgās smilts, gan slapjās un purvainās augsnēs. 

Koordinātas: 57.508661 22.795019

Viesatas upesloki

Viesatas upesloki
Viesatas upesloki Foto: Latvijas valsts meži

Vērojam putnus, augu un dzīvnieku daudzveidību, upes bagātības, iežu atsegumus stāvajos Viesatas upes līkločos.

Koordinātas: 56.817267 22.947161

Strenču dabas taka

Dabas taka ir gleznaina vieta Strenčos. Staigājot pa to gar Gauju un vecupēm, var izbaudīt atrašanos dabā, ieraudzīt tās krāšņumu un daudzveidību, apskatīt Gaujas piekrastes biotopu un senlejas daļu. Iespējams apskatīt Dravas dižozolu un šķērsot atjaunoto gājēju tiltiņu pār Gaujas vecupes savienojošo grāvi dabas takas objektā "Vācu stiga".

Koordinātas: 57.627577 25.712781

Carnikavas promenāde

Carnikavas promenāde
Carnikavas promenāde Foto: Latvijas valsts meži

Promenāde caur dabas parku "Piejūra" stiepjas līdz pašai jūrai. Cieto segumu kāpu zonā nomaina koka laipas, savukārt pirms noejas uz jūru ir izveidota koka skatu platforma, no kuras pārredzēt horizontu. Izveidotas atpūtas vietas ar soliņiem un velo statīvu.

Koordinātas: 57.133408 24.264477

Jūrtakas 10. posms Ventspils - Staldzene

Jūrtakas 10. posms Ventspils - Staldzene
Jūrtakas 10. posms Ventspils - Staldzene Foto: Latvijas valsts meži

Maršruts ved cauri Ventspilij un tās apkārtnes mežiem. Jūrtaka no Dienvidu mola izlīkumo cauri vēsturiskajam Ostgalam un Vecpilsētai, šķērso Ventu un tālāk cauri Pārventai pa gājēju - veloceliņu turpinās Staldzenes virzienā, kur, apmetusi loku ap Ventspils ostu, atkal atgriežas jūras krastā. Ir vērts iepazīt pilsētas interesantākās vietas, kā arī apmeklēt Piejūras brīvdabas muzeju.

Dunikas purva taka

Šo pastaigu taku veido koka laipu klājums, kas stiepjas pāri Tīrpurvam līdz gandrīz pusotru gadsimtu vecajai Luknas skābaržu audzei, kura savus zarus izslējusi kārtīgas sešstāvu mājas augstumā. Tas viss atrodas Dunikas dabas liegumā. Šurp ieteicams doties, lai izbaudītu neparasto klusumu, kas allaž valda purvā, un neikdienišķo, pirmatnējo ainavu - purvu ar akačiem, ezeriņiem un saliņām - un tam blakus esošo vienīgo skābaržu tīraudzi Latvijā.

Koordinātas: 56.280761 21.382563

"Saulkrastu taka" Krāslavā

"Saulkrastu taka" Krāslavā
"Saulkrastu taka" Krāslavā Foto: Latvijas valsts meži

Astoņus kilometrus garā "Saulkrastu taka" (velotakas marķējuma numurs 18) sākas Krāslavā. Daugava te met vienu no saviem lielajiem lokiem. Braucot pa šo maršrutu, var baudīt skaistākās Daugavas ainavas upes stāvajā krastā un uzkāpt Priedaines skatu tornī. Bet vispirms vērts apskatīt seno, skaisto Krāslavu un tās teiksmainās vietas.

Maršruts: Krāslava - Grāfa Plātera pils - Priedaines skatu tornis - Atpūtas vieta "Ulmaņa pludmale"

Engures takas līdz jūrai

Caur mežainajām jūrmalas kāpām no stāvlaukuma dēļu laipa aizvedīs uz jūru, kur vari atpūsties piknika vietās ar soliem un ģērbtuvi.

Koordinātas: 57.171484 23.222684

Jūrtakas 5. posms Ziemupe - Pāvilosta

Jūrtakas 5. posms Ziemupe - Pāvilosta
Jūrtakas 5. posms Ziemupe - Pāvilosta Foto: Latvijas valsts meži

Cilvēku maz apmeklēta pludmale, kur var lasīt dzintarus un akmentiņus ar fosilijām, dzirdēt dziedošās smiltis zem kājām. Ziemupes apkaimē parādās jūras noskaloti stāvkrasti, bet tālāk līdz Akmensragam un Pāvilostai - skaistas, vietām noskalotas priekškāpas, kas noaugušas ar smiltāju kāpukviešiem un kāpuniedrēm. Vietām redzamas pelēkās kāpas. Akmeņraga bāka būs labs atpūtas punkts.

Koordinātas: 56.745254 21.059464

Purezera taka

Apļveida taka ap Purezeru, par kuru ejot paveras gleznaini purva ezera skati. Mitrākās vietās ierīkotas laipas un tiltiņi. Ezera pretējos galos ir divas atpūtas platformas.

Koordinātas: 57.679307 24.927752

Baldones Stāstu takas

Baldones Stāstu takas
Baldones Stāstu takas Foto: Latvijas valsts meži

Dodies Baldones stāstu takās pa lielā (20 kilometru) vai mazā loka (8 kilometru) tematiskajām takām, iepazīstot tuvējās apkārtnes dabas un kultūrvēsturiskās bagātības. Mazā loka takas ir piemērotas arī veloizbraucienam. Riekstukalna takas un Lielā loka posmā izvietota meža galerija ar 15 mākslas darbiem.

Koordinātas: 56.742287 24.388856

Vilkaču un Āžu kalna takas

Vilkaču un Āžu kalna takas
Vilkaču un Āžu kalna takas Foto: Latvijas valsts meži

Raudas mežā marķētas pastaigu takas ar iespēju sajust dažādo meža enerģētiku. Vilkaču takas maršruts kartē iezīmē vilka galvas kontūru.

Koordinātas: 56.996046 23.173014

Smilšainās Smiltenes takas

Skaistā Ziemeļvidzemes mazpilsētiņa Smiltene atrodas Abula krastos. Tās apkārtne ir izteikti pauguraina, interesantais reljefs veidojies apmēram pirms 12 līdz 14 tūkstošiem gadu, atkāpjoties ledājiem. Tagad uz šiem pakalniem izvietojusies gleznaina pilsēta, kuras apkārtnes mežos ir daudz atpūtas vietu.

Maršruts: Smiltene un tās apkārtne - Niedrāja ezers - Silvas dendrārijs - Naudas akmens - Cērtenes pilskalns

Minhauzena meža taka

Minhauzena meža taka
Minhauzena meža taka Foto: Latvijas valsts meži

Minhauzena taka ir garākā apses koka laipu taka Eiropā. Tās lielais pārgājiena loks ir 5,3 kilometru garš un aizved līdz pat jūrai.

Koordinātas: 57.405573 24.422438

Mežtakas 100. posms Bigauņciems - Dubulti

Mežtakas 100. posms Bigauņciems - Dubulti
Mežtakas 100. posms Bigauņciems - Dubulti Foto: Latvijas valsts meži

No Bigauņciema labi redzams Jūrmalas krasts visā tā garumā. Šīs dienas posma daļa ietilpst Ķemeru Nacionālajā parkā. No Jaunķemeriem līdz pat Dubultiem gājiens norit pa Rīgas jūras līča platāko smilšu pludmali, cauri Jūrmalas vēsturiskajam kūrortam un Latvijas garākajai pilsētai.

Koordinātas: 56.985283 23.543669

Teirumnīku purva taka

Pa gleznaino Teirumnīku purvu līdz purva ezeriņam tevi vedīs laipveida taka, pie ezera vari piestāt atpūtas terasēs, kur izvietoti soliņi. Blakus ezeram atpūties lapenē ar ugunskura vietu.

Koordinātas: 56.717446 26.946766

Pūrciema baltā kāpa

Pūrciema baltā kāpa
Pūrciema baltā kāpa Foto: Latvijas valsts meži

Dabas taka "Pūrciema baltā kāpa" stiepjas gar līkumotās Pilsupītes krastu, šķērso to un apmet līkumu otrā pusē, ļaujot izjust, kā veidojusies senā kāpa. Staigājot pa sešus tūkstošus gadu veco kāpu, ļauj vaļu fantāzijai. Dabas takas teritorijā atrodas valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis "Purciema apmetne".

Koordinātas: 57.576765 22.627798

Ragakāpas dabas taka

Ragakāpas dabas taka
Ragakāpas dabas taka Foto: Latvijas valsts meži

No Jūrmalas Brīvdabas muzeja līdz pat jūras līča piekrastei tevi vedīs 850 metru garā Ragakāpas dabas taka, kuras galā redzēsi, kā Lielupe ietek jūrā. Lieliska vieta pastaigai Ragakāpas dabas parka teritorijā.

Koordinātas: 56.995714 23.919953

Dabas taka Līgatnes upes krastā

Gleznaina, akmeņiem un dažāda vecuma kokiem bagāta pastaigu vieta pa Līgatnes upes gravām un nogāzēm, kur var ieskatīties bebru ģimeņu ikdienas rosībā, kā arī vērot putnus.

Koordinātas: 57.126101 25.159435

Gārsenes dabas takas

Gārsenes dabas takas
Gārsenes dabas takas Foto: Latvijas valsts meži

Gārsenes meža parkā ik uz soļa atradīsi kādu nozīmīgu vides objektu vai neatkārtojamu dabas ainavu - Barona krēslu, Mīlestības saliņu, Laumu pļaviņu, Raganas binokli un daudzus citus. Atpūties piknika vietā ar iekārtotu ugunskura vietu.

Koordinātas: 56.104723 25.815364

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu