VIDEO ⟩ "Katrā pasē iebūvēta antena un mikročips, kas mūs kontrolē!" "Faktomāts" skaidro sociālajos tīklos izplatīto informāciju

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vai katrā Latvijas pasē ir iebūvēta antena un mikročips, lai kontrolētu cilvēkus?
Vai katrā Latvijas pasē ir iebūvēta antena un mikročips, lai kontrolētu cilvēkus? Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajos tīklos popularitāti iemantojis video, kurā ar lukturīša palīdzību tiek pētīta Latvijas Republikas pilsoņa pase. Portāla TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" skaidroja, vai taisnība, ka katrā Latvijas pasē esot iebūvēta antena un mikročips, lai kontrolētu cilvēkus.

"Katrā pasē ir iebūvēta iekšā antena un mikročips, ko var nolasīt (..) Viņu var ieraudzīt tikai pret gaismu. Bez gaismas to nemaz nevar ieraudzīt," šādus apgalvojumus video sociālajos tīklos izsaka kāda persona, kuras sacītais plašu popularitāti guvis ne tikai "TikTok" aplikācijā, bet arī plaši apspriests tviterī un citviet.

Video divas personas ar lukturīša palīdzību pēta pasi, kā arī diskutē par to, kas patiesībā slēpjas pasēs, kad uz tām uzspīdina ar lukturīti.

"Vai [pases] vāciņos nekas nebija? (..) Nē, vāciņos nav. Tā mūs kontrolē," video diskutē personas. Uz sievietes jautājumu par to, kur viņš šādu informāciju uzzinājis, vīrietis atbild, ka šo uzzinājis jau sen – "viens pastāstīja, internetā "YouTube" pastāstīja. Tad es pārbaudīju – tā tiešām ir!"

Video: "TikTok", kurā tiek apgalvots par pasē iebūvētu čipu

Video redzamās pases ir ceturtā parauga Latvijas pilsoņa pases, kuras Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt 2015. gadā. Tām ir moderna aizsardzība pret viltojumiem un jauns vizuālais izskats, kurā ietverts Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku motīvs. Arī video nofilmētais simbols, kurš redzams, uzspīdinot lukturīti, nav antena – tas ir motīvs no Dziesmu un deju svētkiem.

Portāls TVNET vērsās pie PMLP pārstāvjiem, kuri sniedza plašāku atbildi par Latvijas pilsoņu pasēm.

Kā skaidroja PMLP pārstāvji, mikroshēmas un tajā iekļauto datu apjomu pasē nosaka Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) noteikts mašīnlasāmo ceļošanas dokumentu standarts. Viņi atgādināja, ka Latvijā, pievienojoties Eiropas Savienībai, pirmās šāda tipa pases sāka izsniegt 2007. gadā.

"Ministru kabineta noteikumos Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 10. punktā ir noteikts informācijas apjoms, kas ir iekļauts personu apliecinošā dokumentā iekļautajā datu nesējā.

Piekļuve mikroshēmas datiem ir ierobežotā darbības attālumā, kas ir mērāms dažos centimetros, kā arī nesankcionēta informācijas nolasīšana nav iespējama bez paša pases lietotāja atļaujas, t.i., ja pats lietotājs nav atvērtā veidā savu pasi novietojis uz šādam nolūkam paredzētas nolasīšanas ierīces vai šo darbību uzticējis kādai citai personai," skaidroja PMLP pārstāvji.

Kā liecina informācija Ministru kabineta noteikumos Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" 10. punktā, personu apliecinošā dokumentā ir iestrādāts datu nesējs – mikroshēma, kurā ir iekļauta šāda informācija:

  • no mašīnlasāmās zonas par personu:
  • personvārds bez diakritiskām zīmēm;
  • pilsonības valsts vai tiesiskā statusa ICAO kods;
  • dzimšanas datums;
  • personas kods;
  • dzimums;

no mašīnlasāmās zonas par personu apliecinošo dokumentu:

  • tips;
  • izdevējvalsts ICAO kods;
  • numurs;
  • derīguma termiņš;
  • personas sejas digitālais attēls;
  • personas pirkstu nospiedumu digitālie attēli:
  • pasē un personas apliecībā (izņemot uzturēšanās atļauju) personai no 12 gadu vecuma;
  • uzturēšanās atļaujā personai no 6 gadu vecuma;
  • dati iekļautās informācijas aizsardzībai un automatizētai apstrādei (metadati).

Tātad – Latvijas pasēs, kā jau norādīja PMLP, kā arī teikts Ministru kabineta noteikumos, ir mikroshēmas, bet tajās nav antenu. Kā jau uzsvēra PMLP – nesankcionēta informācijas nolasīšana nav iespējama bez paša pases lietotāja atļaujas.

Piemēram, ikdienā, nēsājot somiņā vai kabatā līdzi pasi, to neviens garāmgājējs nejauši nevar noskenēt. Pasu skenēšanu, piemēram, izmanto lidostās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu