Krievija pametīs Starptautiskās Kosmosa stacijas projektu pēc 2024. gada

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija pieņēmusi lēmumu izstāties no Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS) projekta pēc 2024. gada, otrdien pavēstīja Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Jurijs Borisovs.

Iepriekš valsts korporācija pieļāva, ka sadarbība tiks turpināta arī pēc šī termiņa.

Krievija un ASV strādāja kopā SKS, kas atrodas orbītā kopš 1998. gada.

"Protams, mēs izpildīsim savas saistības partneru priekšā, bet lēmums par stacijas pamešanu pēc 2024. gada ir pieņemts," otrdien tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, sacīja Borisovs.

ASV pagaidām nav saņēmušas nekādu oficiālu informāciju no Krievijas par tās plāniem izstāties no SKS pēc 2024. gada, otrdien apliecināja NASA amatpersona.

"Mēs neesam saņēmuši nekādu oficiālu paziņojumu no partnera par šodienas ziņām," sacīja NASA SKS direktore Robina Geitensa.

Arī NASA ir plāni par SKS pamešanu pēc 2030. gada, aģentūrai pārejot uz sadarbību ar komerciālajām kosmosa stacijām, un Geitensa pieļāva, ka Krievija apsver pati savu pārejas procesu.

Vaicāta, vai viņa gribētu, lai ASV un Krievijas sadarbība kosmosa jomā tiktu izbeigta, Geitensa sacīja: "Nē, absolūti nē."

"Viņi ir bijuši labi partneri, tāpat kā labi ir visi mūsu partneri, un mēs vēlamies strādāt kopā partnerībā, lai turpinātu kosmosa stacijas darbu līdz šīs desmitgades beigām," piebilda Geitensa.

SKS darbības laiks 2020. gadā tika pagarināts līdz 2024. gadam.

Maijā "Roskosmos" pilotējamo programmu izpilddirektors Sergejs Kirikaļovs sacīja, ka valsts korporācija apspriež stacijas tālākas izmantošanas variantu.

Kā sacīja Borisovs, Krievija līdz 2024. gadam plāno izveidot pati savu orbitālo staciju.

"Roskosmos" jau 2014. gadā paziņoja par plāniem izveidot nacionālo kosmosa staciju. Tad tika prognozēts, ka tā nonāks orbītā 2019. gadā.

Vēlāk Putins sacīja, ka tā tiks izveidota līdz 2023.gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu