Agneses Rakovska: Man cilvēki ir stāstījuši, ka tika pie bērna, klausoties manu dziesmu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Dziedātāja un grupas "Triānas Parks" soliste Agnese Rozniece (Rakovska) sarunā ar "Apollo.lv" dalās īpašā stāstā, kas viņai atgādina viņas misiju uz skatuves kā dziedātājai. 

Agnese ir viena no krāšņākajām Latvijas skatuves māksliniecēm. Viņa vienmēr līdz vīlītei ir noslīpējusi savu tēlu, viņa vienmēr ir citādāka. Viņai bijušas neskaitāmas matu krāsu un vizuālās pārvērtības. Agnese atklāj, kāpēc vienmēr ir citāda: "Tā īsti nav vēlme. Skatuve pieprasa krāsas un faktūras, un tai patīk palielināt lietas. Skatuve man vienmēr likusies kaut kas interesants, jo tieši tur tu vari atļauties darīt citādāk, savādāk. Ja ne uz skatuves, tad jautājums - kur tad.

Skatoties desmit gadus atpakaļ, dažādās tēlu maiņas ir arī terapeitiska sevis pašizpēte. Man liekas, ka visi mākslinieki ir ieinteresēti sevi iepazīt labāk. Es to daru ne tikai caur mūziku, bet arī caur vizuālām pārmaiņām - modi, krāsām. 

Šobrīd Agnesei ir aktīvs laiks, viņa darbojas pašas dibinātajā projektā "Zvaigznājs", kur strādā ar jaunajiem māksliniekiem, mūziķiem, daloties savās zināšanām un pieredzē. Vasara aizrit pavisam krāšņi: Ar "Zvaigznāja kubu" dodamies arī uz dažādiem Latvijas novadiem. Tas ir mobils vides objekts, kas pārtop par skatuvi un tajā iekšā ir ierakstu studija. 

Mēs vēlamies, lai jaunieši būtu atvērti un iepazītu mūzikas pasauli. Kubs, iespējams, ir vislielākais no maniem projektiem. Tie ir 25 notikumi vasarā, un viss jau ir sācies.

Strādājot ar jauniešiem, māksliniece pamanījusi kādu netikumu, proti, skriet līdzi steidzīgajam laikmetam: "Katram jaunajam censonim būtu jāsaprot, ka katrai monētai ir divas puses. Tas redzamais, kas ir uz skatuves, tas ir viens, bet otrs ir darbs, lai tiktu līdz rezultātam, kādu redz skatītāji un klausītāji. Ir jāiegulda liels darbs. Man liekas, ka jaunajiem mūziķiem ir jābūt ļoti disciplinētiem un jāapbruņojas ar lielu pacietību.

Šī jaunā paaudze, ar kuru es strādāju, viņi nav tik pacietīgi, visu gribas tagad un tūlīt. Dzīve tomēr ievieš savas korekcijas, ir jāmācās lietas darīt īstajā vietā un laikā."

Agnese atklāj, kas viņasprāt, ir viņas kā mūziķes lielākais sasniegums: "Tā nav balva vai trofeja, kas rotā plauktu, bet gan cilvēku atsauksmes un stāsti.

Man cilvēki ir stāstījuši, ka viņi ir tikuši pie bērna, klausoties manu dziesmu, brīdī, kad šķita, ka tas vairs nav iespējams. Dziesma "Mālos pelēkos" ir par cerību, ievēlēšanos.

Mans lielākais sasniegums ir tas, ka dziesmas kādu spēj iedvesmot. Tas ir tas, uz ko es gribu turpināt iet."

Agnesi "Apollo.lv" satika "Zelta mikrofona" laureātu koncertā. Viņa pastāstīja, ko šis pasākums viņai nozīmē: "Šis ir vērtīgs notikums, jo tas saliedē un reizi gadā pasniedz visu mūzikas aktivitāti. Tas ir kā atskaites punkts ne tikai māksliniekiem, bet visiem cilvēkiem industrijā. Man liekas, ka tas palīdz novērtēt sevi un atskatīties uz padarīto."

Šī gada 31. maijā tika atklāts projekts "Zvaigznāja kubs", kas ir muzikāli izglītojoša programma bērniem un jauniešiem, kas šajā vasarā bez maksas norisināsies visā Latvijā. Idejas autore un realizētāja ir mūziķe Agnese Rozniece (Rakovska).

Pasākuma "Zvaigznāja kubs" mērķis ir bērnu un jauniešu auditorijai dot ieskatu mūzikas pamatos, piedāvājot diskusijas, meistarklases un brīvo mikrofonu pašizpausmei, lai mūzikā ieinteresētu arī tos, kuriem nav specifiskas izglītības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu