No sapņa par labāku dzīvi līdz sandalēm ziemā: latvietis Lielbritānijā, iespējams, nonācis verdzībā (3)

Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ņūportas tiesa šonedēļ uzklausījusi kādu Latvijas pilsoni, kurš ieradās Lielbritānijā, lai strādātu, taču, iespējams, nonāca verdzībā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Tiek ziņots, ka Latvijas pilsonim tika atņemta pase un bankas kartes, kā arī tika liegts mazgāties un mazgāt drēbes.

Vīrietis pret savu gribu tika turēts mājā Ņūportā, kas atrodas Velsas dienvidaustrumos. Viņu piespieda tīrīt māju, kā arī iedzina "spirālveida" parādos. Cietušajam tika teikts - ja viņš neatmaksās naudu, cietīs viņa ģimene Latvijā, raksta BBC, atsaucoties uz tiesā dzirdēto.

Divi vīrieši un sieviete noliedz apsūdzības verdzībā.

40 gadus vecais Normunds Freibergs, 59 gadus vecais Jokubs Stankevičus un 57 gadus vecā Ruta Stankevičiene ir apsūdzēti par piespiedu darba pieprasīšanu.

Freibergs arī noliedz, ka būtu organizējis vai veicinājis citas personas ceļošanu ekspluatācijas nolūkā un ka darbojies kā nelicencēts rekrutēšanas vadītājs.

Ņūportas tiesa uzklausīja, ka cietušais vīrietis dzīvojis Vācijā un vēlējās pārcelties uz Lielbritāniju labākas dzīves meklējumos.

Cietušais darbu meklēja Latvijas sociālo tīklu vietnē "Draugiem.lv", kur viņu iepazīstināja ar Freibergu, kura profila attēlā viņš bija redzams birojā pie rakstāmgalda ar britu uzņēmuma "Thomas Recruitment" logotipu fonā.

Prokuratūra apgalvoja, ka šī un citas viņa konta bildes bija paredzētas, lai radītu iespaidu, ka viņš it kā strādā šajā darbā iekārtošanas uzņēmumā, taču patiesībā viņš to nedarīja.

Cietušajam vīrietim tika paziņots, ka viņš varēs strādāt vietējā britu maiznīcā par 8,20 sterliņu mārciņām stundā un būs jāmaksā tikai 85 britu mārciņas nedēļā par uzturēšanās izdevumiem. Cietušais pēc šāda piedāvājuma pārcēlās uz Velsu.

Latvietis Vācijā bija iekrājis 1000 sterliņu mārciņu (1191 eiro). Viņš no iekrātā Freibergam samaksāja aptuveni 600-800 eiro, kas, kā apgalvoja apsūdzētais, bija depozīts par mājokli.

Taču tiesa uzklausīja, ka, ierodoties Lielbritānijā, vīrietim tika paziņots, ka viņš dzīvos kādā mazā istabiņā Ņūportā, kas atrodas apsūdzēto Stankeviča un Stankevičienes mājā. 

Ņūportas pilsētas panorāma. Ilustratīvs attēls.
Ņūportas pilsētas panorāma. Ilustratīvs attēls. Foto: steved_np3/Shutterstock

Neraugoties uz to, ka cietušais strādāja dažādos darbos, tiesā izskanēja, ka viņa parāds trīs apsūdzētajiem pieauga, jo viņi "kļūdaini" iekasējuši no viņa naudu. Piemēram, 50 britu mārciņas par valsts apdrošināšanas numuru un 300 mārciņas par darba iegūšanu vistu fabrikā.

Kamēr cietušais bija bez darba, viņa parāds strauji pieauga, un apsūdzētie pieskaitīja procentus.

Tiesā izskanēja, ka trijotne palielināja cietušā vīrieša uzturēšanās izmaksas līdz 95 sterliņu mārciņām, lai samaksātu par interneta pieslēgumu, bet vēlāk breksita dēļ izmaksas pieauga līdz 150 sterliņu mārciņām nedēļā.

Stankevičs pie ledusskapja esot turējis tabulu ar cietušā iespējamo parādu summu, kas mērāma tūkstošos mārciņu.

Prokurore tiesā sacīja: "Stankevičs un viņa draudzes locekļi bija apsūdzēti. Cietušais apgalvo, ka, dzīvojot Ņūportas mājā, Freibergs un Stankevičs viņam draudējuši."

"Viņi vīrietim faktiski pateica - ja viņš kaut ko pateiks vai aizbrauks, nesamaksājot parādu, viņam būs nepatikšanas un cietīs viņa ģimene," turpina prokurore.

Viņa arī tiesā skaidroja, ka abi apsūdzētie cietušajam vīrietim teikuši, ka ""slikti cilvēki" Latvijā piespiedīs viņa ģimeni samaksāt naudu" un "Stankevičs [iepriekš] ir bijis cietumā un pazīst citus noziedzniekus".

"Prokuratūra uzskata, ka šie draudi bija domāti, lai ar iebiedēšanu piespiestu vīrieti strādāt, dzīvot sliktos apstākļos un lielāko daļu algas atdot apsūdzētajiem," raksta medijs, atsaucoties uz tiesā dzirdēto.

Tiek apgalvots, ka trijotne pārņēma kontroli pār cietušā vīrieša algas lapām, darba e-pastu un atvēra bankas kontus viņa vārdā.

"Cietušajam vīrietim iedeva dažas sviestmaizes pusdienām un vakariņām, bet deva ļoti maz naudas. Viņš faktiski dzīvoja bez naudas," sacīja prokurore.

Tiesā arī izskanēja, ka bijusi reize, kad cietušais bija paņēmis savu pasi līdzi uz darbu, par ko dusmīgs bijis Stankevičs, kurš esot uz viņu kliedzis - kā viņš uzdrošinājies bez atļaujas paņemt savu pasi, pirms nav samaksājis parādu! Ja vīrietis tā izdarīšot vēlreiz, viņš būšot bezpajumtnieks! Kopš tā brīža Stankevičs latvieša pasi glabāja somā.

Ja cietušais lūdza naudu, apsūdzētie viņam atcirtuši - varēsi nopirkt, ko vēlies, kad parādsaistības tiks dzēstas, sacīja prokuratūra.

Tiek apgalvots, ka apsūdzētā trijotne kopā no cietušā algas piesavinājusies aptuveni 10 000 britu mārciņu.

2017. gada decembrī cietušais sāka strādāt uzņēmumā "Faccenda Foods". Kolēģi pamanīja, cik maz pārtikas ir latvietim, turklāt viņš visu laiku valkā vienu un to pašu apģērbu.

Kad ziemā cietušais vīrietis uz darbu bija ieradies sandalēs, viņam tika rīkota ziedojumu vākšana, lai iegādātos apavus.

Daži kolēģi stāsta, ka dalījās ar ēdienu, jo pamanīja, ka latvietis vērojis, kā viņi ēd. 

Tiesā izskanēja, ka 2018. gada oktobrī cietušais kopā ar kolēģi devās uz uzņēmuma personāla nodaļu un teica, ka ir "gatavs runāt".

Tika izsaukti Lielbritānijas atbildīgo institūciju pārstāvji un likumsargi, kas arestēja trīs apsūdzētos.

Visi trīs apsūdzētie noliedza apsūdzības un apgalvoja, ka viņiem ir "žēl" cietušā latvieša un viņi tikai palīdzējuši viņam iegūt darbu.

Tiesā jautāta par 10 000 sterliņu mārciņām, Stankevičiene sacīja, ka, viņasprāt, cietušais šos ienākumus izmantojis, lai "nosūtītu naudu mammai, kā arī nopirktu labas drēbes un labu pārtiku".

Prokurore sacīja: "Freibergs savervēja vīrieti  ierasties Lielbritānijā, lai viņu izmantotu."

Viņa sacīja, ka Freibergs zināja, ka "vīrietis tiks ievietots pie Stankeviča un Stankevičienes, viņa alga tiks izzagta, viņam tiks draudēts un viņš tiks turēts nožēlojamos apstākļos, kā arī liks viņam strādāt, lai atmaksātu izdomātus parādus".

Šīs krimināllietas izmeklēšana turpinās, ziņo BBC.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu