"Es jūtos kā bez mājām." Lielbritānijas latvietei tiek noraidīts pastāvīgā iedzīvotāja statuss (31)

Foto: MikeDotta/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas valstspiederīgā vārdā Laura uztraucas par savām tiesībām Lielbritānijā, mēnešiem gaidot Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa atteikuma pārskatīšanu, vēsta medijs "Independent".

Sievietei atteikts Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss, un viņa gaida jau vairākus mēnešus, kad lēmums tiks pārskatīts.

Apvienotajā Karalistē viņa dzīvo piecus gadus un šajā valstī ir izveidojusi ģimeni kopā ar Lielbritānijas pilsoni un trim bērniem, no kuriem divi arī ir šīs valsts pilsoņi.

39 gadus vecā sieviete statusam pieteicās šī gada maijā, lai pēc "Brexit" noslēguma saņemtu imigrācijas statusu. Augustā viņa tika informēta, ka pieteikums ir noraidīts.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka sieviete "nav iesniegusi pietiekamus pierādījumus", lai apstiprinātos tas, ka viņa Apvienotajā Karalistē dzīvo tik ilgi, cik nepieciešams, lai atbilstu noteiktajiem kritērijiem.

Laura nekavējoties iesniedza pieteikumu administratīvā lēmuma pārskatīšanai, par pakalpojumu samaksājot 80 mārciņas (94,22 eiro).

Lielbritānijas valdība iepriekš paziņoja, ka pārskatīšanas procesam nevajadzētu būt ilgākam par 28 dienām, taču šis termiņš nesen tika pagarināts līdz trim mēnešiem, jo tika piedzīvots "bezprecedenta pieteikumu skaits, kas izraisīja pakalpojumu aizkavēšanos".

Vadlīnijās teikts: "Mēs pieņemsim lēmumu par jūsu pieteikumu, cik ātri vien tas ir iespējams. Ja mēs nevarēsim pieņemt lēmumu trīs mēnešu laikā pēc jūsu pieteikuma, mēs ar jums sazināsimies vēlreiz, lai informētu par situāciju."

Sieviete ziņu no departamenta gaida jau vairāk nekā četrus mēnešus, taču nav to joprojām saņēmusi. 

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija norāda, ka izskatīšanas procesā pieteikuma iesniedzēja tiesības ir jāaizsargā, taču latviete sacīja, ka bija nobažījusies par izbraukšanu no Apvienotās Karalistes. Sieviete Latvijā apciemoja savu slimo māti, un viņa uztraucās, ka pēc tam nevarēs Lielbritānijā atgriezties, par ko viņu iepriekš brīdināja robežsardzes amatpersona.

"Es saņēmu atteikumu, kad jau atrados Latvijā, un, atgriežoties Lielbritānijā, mani aizturēja uz robežas," stāsta sieviete. 

"Tā ir ļoti saspringta situācija. Ziemassvētki ir laiks, kad ir svarīgi satikt ģimeni. Manai mammai ir ļoti slikti. Viņa nespēj staigāt. Viņai mājās ir nepieciešama palīdzība. Mums ir jāsagādā malka, lai viņa varētu sasildīt māju," situāciju apraksta Randone.

39 gadus vecā sieviete ir viena no 194 000 cilvēkiem, kuriem kopš 2019. gada marta ir atteikts Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss, un daudzi no viņiem pašlaik iziet administratīvās pārskatīšanas procesu.

Lai gan Lielbritānijas valdība apliecina, ka cilvēku tiesības tiks aizsargātas, realitātē gadījumos, kad pārbauda imigrācijas statusu, piemēram, robežu amatpersonas vai darba devēji, kļūdaini tiek secināts, ka šiem cilvēkiem nav tiesību.

Iekšlietu ministrija apgalvo, ka Eiropas Savienības pilsoņi, kuri ir dzīvojuši Lielbritānijā jau pirms 2020. gada 31. decembra un iesnieguši pieteikumu, varēs turpināt brīvi un bez problēmām ceļot ārpus valsts un tajā atgriezties.

Laura stāsta, ka viņas pieteikuma noraidīšana un tā pārskatīšanas procesa aizkavēšanās ir radījusi bailes par nākotni Apvienotajā Karalistē:

"Vai viņi izjauks manu ģimeni? Maniem bērniem nav citu māju. Tas liek man justies ļoti skumji, jo es šo valsti uzskatu par savām mājām. Man šeit ir mājsaimniecība, mani bērni ir briti, angļu valoda ir viņu pirmā valoda. Es jūtos kā bez mājām."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu