ES uzaicinājusi Kosovu un Serbiju uz krīzes sarunām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienība (ES) uzaicinājusi Kosovu un Serbiju uz krīzes sarunām Briselē.

Tikšanās mērķis ir apspriest ceļu uz priekšu, lai atrastu risinājumus un novērstu spriedzes atkārtošanos, paziņoja ES preses sekretārs Peters Stano.

"Ļaujiet man atgādināt un vēlreiz atkārtot, ka visas aktuālās Serbijas un Kosovas problēmas ir jārisina caur ES atbalstīto dialogu," paziņoja Stano, neatklājot, kad tieši sarunas plānotas.

ES ierosināja sarunas pēc Kosovas lēmuma atlikt jaunu noteikumu ieviešanu, kas attiektos uz Kosovas un Serbijas robežas šķērsošanu.

Jau ziņots, ka Kosovas valdība svētdien nolēma atlikt jauno prasību par robežšķērsošanas dokumentiem Serbijas pilsoņiem ieviešanu, jo Kosovā dzīvojošie serbi sarīkoja protestus, bloķējot ceļus.

Noteikumi, kuriem bija paredzēts stāties spēkā pirmdien, paredz, ka personām, kurām ir Serbijas personas apliecības, pēc ierašanās Kosovā tās jānomaina pret īpašu pagaidu dokumentu. Kosovas valdība norāda, ka tas ir atbildes pasākums, jo Serbija to pašu pieprasa Kosovas pilsoņiem, kas ierodas Serbijā.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Kosovas neatkarību atzīst vairāk nekā 90 valstis, to vidū ir arī Latvija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu