Pāvests Francisks septembrī, iespējams, tiksies ar Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu (1)

Apollo.lv
Foto: Reuters/ScanPix

2022. gada septembrī pāvests Francisks dosies uz Kazahstānu, kur viņš varētu tikties ar Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš ir attaisnojis Krievijas izraisīto karu Ukrainā, vēsta aģentūra AP.

85 gadus vecais Francisks no 13. līdz 15. septembrim piedalīsies starpkonfesionālā konferencē Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā, pirmdien, 1. augustā, paziņoja Vatikāns.

Francisks atcēla jūnijā Jeruzalemē plānoto tikšanos ar Kirilu, jo tā būtu izraisījusi diplomātisku rezonansi. Kirils ir attaisnojis iebrukumu Ukrainā ar garīgiem un ideoloģiskiem iemesliem, saucot to par "metafizisku" cīņu ar Rietumiem. Viņš ir svētījis Krievijas karavīrus, kas dodas kaujā, un atsaucies uz ideju, ka krievi un ukraiņi ir viena tauta.

Francisks un Kirils, kuriem 2016. gadā Havanā bija pirmā vēsturiskā tikšanās, kopš kara sākuma vismaz reizi ir runājuši videozvana veidā.

Kazahstānas valdība no 14. līdz 15. septembrim rīko "Pasaules un tradicionālo reliģiju līderu kongresu". Kirils ir uzaicināts, un Maskavas patriarhāts ir paziņojis, ka viņš tajā piedalīsies.

Atgriežoties no tikko noslēgtā ceļojuma uz Kanādu, Francisks sestdien, 30. jūlijā, žurnālistiem sacīja, ka bez Kazahstānas viņš cer apmeklēt arī Ukrainu, bet nekas vēl nav apstiprināts. Vatikāna amatpersonas apgalvo, ka cerēja organizēt braucienu vēl tuvāko nedēļu laikā.

Svētdien, 31. jūlijā, Francisks atkal aizlūdza par Ukrainu, sakot, ka Kanādas svētceļojuma laikā nav pārstājis lūgt par "nomocīto Ukrainas tautu".

"Ja objektīvi raugāmies uz realitāti, ņemot vērā kaitējumu, ko karš katru dienu nodara ne tikai šiem cilvēkiem, bet arī visai pasaulei, vienīgais saprātīgais risinājums ir apstāties un sākt sarunas," viņš teica.

"Lai gudrība iedvesmo konkrētiem miera soļiem".

Francisks ir kritizējis Krievijas iebrukumu Ukrainā un Kirila atbalstu karam, maijā Itālijas laikrakstam sakot, ka patriarham nevajadzētu kļūt par "Putina altārzēnu".

Krievijas patriarhāts atcirta, ka tas ir nožēlojami, ka Francisks "izvēlējies nepareizu toni".

Francisks, kura mobilitāte ir ierobežota ceļgala saišu sastiepuma dēļ, sacīja, ka domājis, ka brauciens uz Kazahstānu būs diezgan "mierīgs, bez liekas pārvietošanās", jo tas bija tikai reliģiskā kongresa apmeklējums.

Ceļojums uz Ukrainu būtu daudz sarežģītāks, un, iespējams, viņam būtu jābrauc ar vilcienu no Polijas.

"Es esmu teicis, ka vēlos doties uz Ukrainu. Redzēsim, kā būs, kad atgriezīšos mājās," viņš teica.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu