Valdība pauž gatavību nodrošināt atbalsta personu cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Chanintorn.v/Shutterstock

Ministru kabinets apliecinājis gatavību ieviest atbalsta personas pakalpojumu (APLP) cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem, šādu vēstījumu atbildes vēstulē tiesībsargam otrdien atbalstīja valdība.

Tiesībsargs Juris Jansons iepriekš vērsās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar lūgumu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem steidzami ieviest APLP, kas sniedz atbalstu lēmumu pieņemšanā, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Valdības apstiprinātajā atbildē tiesībsargam skaidrots, ka Labklājības ministrija pašreiz strādā pie konceptuālā ziņojuma precizēšanas atbilstoši saņemtajiem iebildumiem un priekšlikumiem. Paredzams, ka tuvākā mēneša laikā tiks panākta iesaistīto ministriju vienošanās par ziņojuma gala redakciju.

Valdība vēstulē arī sniedz ieskatu par iepriekš paveikto. Ministru kabinetā norāda, ka laikā no 2017.gada beigām līdz 2019.gada beigām APLP izmēģinājuma projektā saņēma 332 personas ar garīga rakstura traucējumiem.

Kā ziņots, vēstulē premjeram tiesībsargs mudinājis pēc iespējas ātrāk rast risinājumu APLP nodrošināšanā, lai palīdzētu pilnveidot cilvēku spējas pārstāvēt sevi un aizsargāt savas intereses, kā arī paplašinātu atbalstāmā cilvēka zināšanas un izpratni par savām tiesībām.

Jansons vēstulē skaidroja, ka teju desmit gadus Latvijā ir apzināta problēma, ka cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo bez atbalsta personu sniegtā pakalpojuma, kas palīdzētu šiem cilvēkiem pilnvērtīgāk iekļauties sabiedrībā.

Līdz šim jautājuma risināšana iestrēgusi atbildīgajās ministrijās un Ministru kabinetā, norāda tiesībsargs. Jansons aicina atbalstīt Labklājības ministrijas pavasarī piedāvāto risinājumu APLP ieviest ne vēlāk kā 2023.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu