Vācijas kanclers paudis atbalstu Šrēderam būt starpniekam strīdā ar Krieviju par dabasgāzes piegādēm (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Prometheus72/Shutterstock

Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien, 11. augustā, atklāja ka atzinīgi vērtētu, ja bijušais kanclers Gerhards Šrēders darbotos kā starpnieks attiecībās ar Krieviju strīdā par dabasgāzes piegādēm.

Būtu slavējami, ja Šrēders parunātu ar Maskavu par salaboto turbīnu, kas pašreiz atrodas Vācijā un kuru Krievijas varasiestādes minējušas kā iemeslu savam lēmumam samazināt gāzes piegādi pa cauruļvadu "Nord Stream", preses konferencē Berlīnē sacīja Šolcs.

78 gadus vecais Šrēders, kurš bija Vācijas kanclers no 1998. gada līdz 2005. gadam, ticis plaši kritizēts par augstu amatu ieņemšanu Krievijas energokompānijās, un tikai pēc liela sabiedriskā spiediena viņš maijā atteicās no Krievijas enerģētikas kompānijas "Rosņeftj" padomes priekšsēdētāja krēsla.

Vēlāk Šrēders arī paziņoja, ka neieņems amatu Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" direktoru padomē, kuram viņš bija izvirzīts.

Vācijas parlaments maijā atņēma Šrēderam vairākas bijušā kanclera privilēģijas.

Taču nesenā intervijā privātajai raidorganizācijai RTL/ntv Šrēders kārtējo reizi atteicies distancēties no Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

Šrēders arī paudis atbalstu cauruļvada "Nord Stream 2" iedarbināšanai, kas tika atlikta pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Jau vēstīts, ka Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" no 27. jūlija samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz piektdaļai cauruļvada jaudas, kā ieganstu minot, ka jāremontē kompresoru stacijas turbīna, bet vēl nav saņemta cita Kanādā izremontēta turbīna. Šīs turbīnas remonts tika veikts kompānijas "Siemens Energy" meitasuzņēmumā Kanādā.

Sākumā šis turbīnas nogādāšana atpakaļ kavējās Krievijai noteikto sankciju dēļ, taču 17. jūlijā Kanādas valdība atļāva izņēmumu sankciju režīmā un tūlīt pēc tam turbīna ar lidmašīnu tika aizvesta uz Vāciju. No turienes turbīna jānogādā kompresoru stacijā "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, taču Krievija kavējas izsniegt ievešanas dokumentus.

Jūnija vidū "Gazprom" samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz 40% cauruļvada jaudas, apgalvojot, ka tas tiek darīts tāpēc, ka sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas uzsvērušas, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ, jo Rietumvalstis atbalsta Ukrainu ar ieroču piegādēm un sankcijām Maskavai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu