Arhibīskaps Aglonā mudina lūgties par Krievijas atjēgšanos no kara neprāta (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs svētdien, 14. augustā, Aglonā notiekošo Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku vigīlijas dievkalpojumā aicināja ikvienu "saukt uz debesīm pēc glābiņa Ukrainas tautai un lūgt par Krievijas atgriešanos un atjēgšanos no kara neprāta".

Kā informēja Katoļu baznīcas Informācijas aģentūra, Ukrainas kara tēmu Stankevičs skāra jau savas runas ievaddaļā, atzīstot, ka pirms gada bija grūti iedomāties, ka šo gadu pavadīsim "zem kara zīmes", redzot, kā tiek nogalināti nevainīgi cilvēki un no Ukrainas plūst bēgļu straumes. Viņš pauda pārliecību, ka "iekšēju mieru un līdzsvaru šai situācijā palīdz saglabāt apkārtējo līdzcilvēku atbalsts".

Stankevičs atgādināja, ka šobrīd vēl jo vairāk ir nepieciešams apzināties, ka esam viena tauta un kopiena. Būt kopienai nenozīmē tikai interešu vai viedokļu kopību, bet gan savstarpēju atbildību, viņš sacīja, skaidrojot, ka ir dažādi kopīgas atbildības līmeņi, un katram ir sava nozīme.

Pirmais no šiem līmeņiem, pēc arhibīskapa sacītā, ir laulība un ģimene, kur "cilvēki mācās mīlēt un īsteno savas ilgas pēc laimes", bet otrais - attiecības tautā. Viņš paskaidroja, ka mūsdienu problēmas ģimenē un sabiedrībā ir saistītas ar veidu, kā savstarpēji komunicējam.

Šobrīd sabiedrība ir polarizējusies dažādās grupās, kas nostājas viena pret otru, taču "ļauties naidam pret citu viedokli pārstāvošu cilvēku ir destruktīva izvēle, tāpat arī ļaušanās kurnēšanai un rūgtumam pret autoritātēm".

"Sastopoties ar nepopulāriem lēmumiem un krīzes apstākļiem, ir dabiski kritizēt pie varas esošos, tomēr kā kristieši esam aicināti rūpēties, pirmkārt, par savu sirdi - lai tajā nav vietas ļaunumam, nepiedošanai," uzsvēra arhibīskaps.

Situācijā, kad valda satraukums, neziņa un bailes par notiekošo, Stankevičs aicināja nezaudēt līdzjūtību pret tiem, kas kara rezultātā zaudējuši visu, kā arī atzina, ka iekšējā miera saglabāšanai "izšķiroša ir apziņa par Dieva klātbūtni un gādību".

Runājot par ģimenes institūtu, arhibīskaps norādīja, ka "šobrīd izvērstajai kampaņai par ģimenes jēdziena mainīšanu" varētu būt graujošas sekas sabiedrībā. "Ja valsts ļauj mazvērtēt un graut tās pamatšūniņu - Dieva plānā balstīto ģimeni, tad tādai valstij nav nākotnes, tai vairs nebūs visu sabiedrību vienojošā vērtību vektora, kas tai ļauj pastāvēt ilgtermiņā," uzsvēra Stankevičs.

"Tāpēc es vēršos pie mediju pārstāvjiem - nekalpojiet viltus ideoloģijām, kas kā vilks jēra ādā nāk ar laimes solījumiem, kuri beigās izrādīsies par mirāžu, kas izgaist saskarsmē ar dzīves reālijām.

Es vēršos pie politiķiem un juristiem - nevirziet, lūdzu, tādus likumus, kas beigās apdraudēs mūsu valsts pamatus un polarizēs mūsu jau tāpat pietiekoši sašķelto sabiedrību.

Es vēršos pie biznesa pasaules pārstāvjiem - atbalstiet, lūdzu, tikai tādus projektus, kuri stiprinās laulības un ģimenes institūciju un veicinās Latvijas uzplaukumu ilgtermiņā!" aicināja arhibīskaps.

Viņš arī mudināja visu ticīgo tautu, ne tikai katoļus, lūgties un darīt visu iespējamo, lai Latvijā laulībā balstīta ģimene likumdošanā netiek sagrauta, lai laulībā esošie apzinās to palīdzību, ko Dievs tiem vēlas dot un nevilcinās tai atvērties. "Lai viņi ir atvērti uz Dieva dāvanu - bērniem, un ar savu dzīvi apliecina to, ka Dievs ir viņu vidū. Ne velti ģimene tiek saukta par mājas baznīcu," sacīja arhibīskaps.

Kā ziņots, svētdien, 14. augustā, Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā pulcējās tiecīgie, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku vigīlijas dievkalpojumā, kā arī pēc tam vienotos tradicionālajā Tautas krustaceļa lūgšanā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu