Aizvadītajā nedēļā būtiski pieaugusi elektroenerģijas cena

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sunshine Studios/Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā palielinājusies par 15%, sasniedzot 421,02 eiro par megavatstundu (MWh), vēsta AS "Latvenergo".

Arī Lietuvā cena par elektroenerģiju bija 421,02 eiro par MWh, kas ir par 15% vairāk nekā nedēļu iepriekš, tikmēr Igaunijā cenai novērots 26% kāpums līdz 353,74 eiro par MWh. Savukārt "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 136% - līdz 179,48 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu aizvadītajā nedēļā veicināja vēja elektrostaciju izstrādes kritums "Nord Pool" reģionā par 42%, energoproduktu un oglekļa emisijas kvotu cenu kāpums, kā arī Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvara samazinājums līdz 87% no kopējās uzstādītās.

Baltijas nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas ietekmēja par 3% zemāka elektroenerģijas izstrāde, kā arī par 13% zemākas enerģijas plūsmas no Somijas, un par 6% zemākas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala. Tāpat pagājušajā nedēļā turpinājās elektroenerģijas pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ.

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga, un kopā tika patērēta 6551 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi mēreni samazinājās līdz 6916 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% - līdz 482 GWh. Latvijā kopā patērētās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 1% un bija 120 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 137 GWh, tas bija par 2% lielāks nekā nedēļu pirms tam. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1%, kopā tika patērētas 225 GWh.

Baltijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 3% - līdz 218 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi kritās par 15% - līdz 32 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 6% - līdz 111 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 75 GWh, kas bija par 7% mazāka nekā nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 27%, Igaunijā - 81%, bet Lietuvā - 33%. Baltijas valstīs tika saražoti 45% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu