Par naudu sola skaistumu, laimi un attiecības. Dokumentāli pētnieciskais seriāls pētīs maģiskās domāšanas biznesa aizkulises (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dokumentālā seriāla idejas autore, "Re:Baltica" pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe.
Dokumentālā seriāla idejas autore, "Re:Baltica" pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe. Foto: Evija Trifanova/LETA

Cilvēku ticība pārdabiskiem spēkiem nav nekas jauns, tāpat kā dziednieki un ezoteriskā ārstniecība, taču sociālo tīklu popularitāte ļāvusi attīstīties veselai industrijai, kurā personas bez atbilstošas izglītības manipulē ar cilvēkiem, sludina zinātnes un tradicionālās medicīnas noliegumu, kā arī ievērojami piepelnās. Dokumentāli pētnieciskais seriāls "Karmas latvieši" pētīs maģiskās domāšanas un dziedniecības biznesa anatomiju un skaidros abstrakto pakalpojumu pieprasījuma fenomenu.

Desmit "Karmas latvieši" sērijās pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" pēta, kā uzbūvēts ar ezoteriku un maģisko domāšanu saistītais bizness. Kas no tā pelna? Un kas patērē šos pakalpojumus? Sērijas veidotas kā mini detektīvstāsti, kurā žurnālistes atklāj, kā talantīgas sociālā tīkla "Instagram" satura veidotājas, harismātiski dziednieki un kosmosa enerģiju nolasītāji pelna naudu, manipulējot ar mūsu cerībām un bailēm.

Cilvēki bez atbilstošas izglītības, bet ar skanīgiem nosaukumiem par naudu sola skaistumu, laimi un izraušanos no sistēmas. Vairums no iedzīvotājiem par to nenojauš, bet šis bizness mēdz ietekmēt gan attiecības, gan sabiedrības ticību izglītībai un zinātnei.

"Ideja šim pētījumam radās Covid-19 izraisītās pandēmijas laikā, kad redzējām, cik viegli cilvēki notic izdomātai informācijai. Vienlaikus novērojām, ka šajā laikā pieauga arī dažādu tiešsaistes kursu piedāvājums, kuros pēc būtības tirgo tukšu gaisu," stāsta idejas autore, "Re:Baltica" pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe.

"Piekrītot, ka katrs var ticēt, kam vēlas, mēs uzskatām, ka problēma rodas brīdī, kad šo kursu un lekciju iespaidā cilvēkos tiek sēta neuzticēšanās medicīnai, izglītībai un valsts institūcijām. Tad tas kļūst bīstami, jo ietekmē mūs visus."

Dokumentāli pētnieciskais seriāls "Karmas latvieši" nākamās paaudzes televīzijā būs pieejams no 30. augusta, bet kanālā TV3 – no 6. novembra.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu