Juridiskām personām apkures sezonā kompensēs elektroenerģijas sadales pakalpojuma maksu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas ārkārtas sēde 11.augustā
Saeimas ārkārtas sēde 11.augustā Foto: Juris Vīgulis/Saeimas kanceleja

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu izmaksu kompensāciju juridiskām personām no šā gada 10. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka šāds risinājums valstij varētu izmaksāt apmēram 123,6 miljonus eiro.

Izmaiņas neattieksies uz valsts un pašvaldību iestādēm.

Nepieciešamo budžeta līdzekļu aprēķins veikts, par pamatu ņemot sadales sistēmas operatora, kam pieslēgti vairāk nekā 100 000 lietotāju, sniegto informāciju par sistēmas pakalpojuma maksu juridiskajām personām.

Gadu iepriekš par periodu oktobris-aprīlis sistēmas pakalpojuma maksa visām juridiskām personām ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) veidoja 142,2 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka atbalstu nesaņems valsts un pašvaldību iestādes, laika periodam no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim nepieciešami 123,6 miljoni eiro. Tādējādi vienam mēnesim tie ir ap 17,7 miljoniem eiro.

Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) atbalsta administrēšanai nepieciešamās izmaksas 2022. gadā ir 5153 eiro, ko veido piemaksu vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par četriem mēnešiem, bet 2023. gadā - 7192 eiro.

Jau ziņots, ka koalīcija konceptuāli vienojusies par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ. Tostarp paredzēts atbalsts ap 250 energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, sadales sistēmas maksas kompensēšana elektroenerģijai, kā arī pilnīga atteikšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) likmes.

Bez plānotā atbalsta uzņēmējiem spēkā ir stājušies arī grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs apmēram 442,25 miljoni eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu