Par "Novičok" sastāvdaļu piegādi Krievijai apsūdzēts kāds Vācijas ķīmijas uzņēmums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: 1000 Words/Shutterstock

Vācijas varas iestādes īstenojušas kratīšanu ķīmijas uzņēmumā "Riol Chemie", kas apsūdzēts par nelegāli piegādātām ķīmiskām vielām Krievijai vairāk nekā 30 reizes. Tās var izmantot ķīmisko un bioloģisko ieroču, tostarp nervu indes "Novičok", izgatavošanā.

Kā ziņo Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs ("The Organized Crime and Corruption Reporting Project" - OCCRP) un Vācijas mediji, tiek uzskatīts, ka "Riol Chemie" pēdējo trīsarpus gadu laikā vairāk nekā 30 reizes piegādājusi Krievijai toksiskas ķīmiskās vielas un laboratorijas materiālus. "Riol Chemie" nav bijušu attiecīgu atļauju šādu piegāžu veikšanai.

"Riol Chemie" piegādātās vielas Krievijā pircis uzņēmums "Himmed", kas pārdod laboratoriju aprīkojumu un reaģentus, kā arī līdzekļus aizsardzībai pret radiāciju.

Saskaņā ar OCCRP rīcībā esošo informāciju "Himmed" 2016. gadā sācis pildīt Krievijas Federālā drošības dienesta Kriminālistikas dienesta pasūtījumus.

Šo dienestu apsūdz Krievijas opozicionāru Alekseja Navaļnija un Vladimira Kara-Murzas, kā arī rakstnieka Dmitrija Bikova indēšanā.

OCCRP un Vācijas žurnālistiem izdevies noskaidrot, ka "Riol Chemie" bijušais direktors iepriekš bijis arī "Himmed" meitas uzņēmuma līdzīpašnieks.

2021. gada martā "Himmed" un "Riol Chemie" tika pakļauti ASV sankcijām saistībā ar Navaļnija indēšanu.

ASV varas iestādes uzskatīja, ka šie uzņēmumi varētu būt līdzdarbojušies ķīmisko ieroču radīšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu