Ap Zaporižjas AES jāveido demilitarizēta zona, norāda ANO ģenerālsekretārs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas atomelektrostacija.
Zaporižjas atomelektrostacija. Foto: Reuters/ScanPix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien, 6. septembrī, paziņoja, ka ap Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) ir jāizveido demilitarizēta zona, par to vienojoties Krievijai un Ukrainai.

"Pašreizējā situācija ir neaizsargājama, un vislabākā rīcība, lai nodrošinātu Ukrainas kodolobjektu un tās cilvēku drošību, būtu tagad izbeigt šo bruņoto konfliktu," sacīja Gutērrešs ANO Drošības padomē Ņujorkā.

Viņš sacīja, ka Zaporižjas AES un tās apkārtne nedrīkst būt par mērķi vai platformu militārām operācijām.

"Līdz konflikta beigām un stabilu apstākļu atjaunošanai ir steidzami vajadzīgi pagaidu pasākumi, lai novērstu kodolavārijas rašanos no fiziska kaitējuma, kas izraisīts ar militāriem līdzekļiem," teica Gutērrešs.

ANO vadītāja izteikumi izskanēja pēc Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) aicinājuma izveidot drošības zonu, lai novērstu radioaktīvās noplūdes risku un vēl lielāku bojājumu rašanos Zaporižjas AES.

IAEA direktora Rafaela Grosi otrdien publiskotajā ziņojumā bija teikts, ka IAEA ir ļoti nobažījusies par nestabilo situāciju Zaporižjas AES, ko okupējis Krievijas karaspēks.

Grosi savā ziņojumā cita starpā norādījis, ka Krievijas bruņumašīnas novietotas turbīnu zālēs. Viņš aicinājis nekavējoties izvest militāro aprīkojumu, norādot, ka tas var apdraudēt AES drošību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu