Karalienes Elizabetes II nāve Skotijā. Kas ir operācija "Vienradzis"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

96 gadu vecumā mūžībā aizsaukta Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kura mirusi Skotijā. Plāns, kas tika jau iepriekš sagatavots šim gadījumam, saucas operācija "Vienradzis".

Stratēģiskā plāna nosaukums ir operācija "Vienradzis"/"Operation Unicorn", un tajā ir iesaistīta Skotijas policija un Skotijas parlaments.

Kā jau rakstījām senāk, ja karaliene dotos mūžībā, atrodoties Londonā, tad operācijas nosaukums būtu "Londonas tilts" (tā tika izstrādāta pagājušā gadsimta 60. gados).

Operācija "Vienradzis" ietver tūlītēju Skotijas parlamenta sēžu apturēšanu, lai varas iestādes var sagatavoties bērēm, ziņo "Express".

Karalienes ķermenis, pirms tas tiks aizvests uz Londonu, atdusēsies Holirūdhausas pilī, kas ir Lielbritānijas monarha oficiālā rezidence Skotijā. Tad viņas ķermenis tiks ievietots Karaliskajā vilcienā Vāverlijas stacijā un sāksies brauciens pa austrumu krasta galveno līniju, kas noslēgsies Londonā.

Zināms, ka pēc visilgāk (jau 70 gadi) tronī valdošās karalienes Elizabetes II aiziešanas Lielbritānija ieslīgs 10 dienu ilgās sērās.

4 dienas atdusēsies Vestminsteras abatijā

Lai arī kur karalienes sirds pārstās pukstēt, viņas ķermeni nogādās uz Bekingemas pili - viņas mājām, kur atvadīties varēs visi tuvākie. Tad Viņas Augstība četras dienas atdusēsies Vestminsteras abatijā, kur no viņas varēs atvadīties sērojošie. Protams, bēru diena ir oficiāla brīvdiena visiem Lielbritānijas iedzīvotājiem.

Kā sēru vēsti paziņos masu mediji?

Visa šī sērīgā diena ir pārrunāta arī ar masu medijiem - kuri drīkstēs šo ziņu nest tautai un kuri ne. Visticamāk, to darīs britu telekanāls BBC. Ja nāve iestāsies naktī, tad par to informēs plkst. 08:00 no rīta. Tāpat ir izrunāts, kam ir jābūt mugurā ziņu moderatoriem, kad viņi paziņos šo nāves vēsti. Iepriekš, kad tika paziņots par Karalienes Mātes nāvi, ziņu moderatoram bijusi sarkana kaklasaite, kas likās nepiedienīgi, tāpēc tagad jau iepriekš tiek saskaņots ētera apģērbs.

Atceltas komēdijas

Kopš tā brīža visas komēdijas žanra pārraides televīzijā un radio tiks atceltas līdz karalienes bēru procesijai.

Aizvērti veikali un birža

Tiks aizvērti veikali, nedarbosies biržas un tiks pārtraukts darbs rūpnīcās. Tāpat atceltas zirgu skriešanās sacīkstes, nenotiks tiesas sēdes Anglijā un Velsā. Dzīve Lielbritānijā tajā dienā apstāsies.

Apbedīšana pēc divām nedēļām

Karalieni Elizabeti II apbedīs tikai 10. līdz 14. dienā pēc nāves brīža. Kur viņu apglabās - tas ir noslēpums. Nelaiķe Karaliene Māte tika guldīta Vindzoras pils Svētā Jura kapelā blakus savam vīram karalim Džordžam VI un meitai, princesei Mārgaretai, un nu jau tur Elizabeti gaida arī viņas vīrs, princis Filips. 

Katrā ziņā pati 96 gadus vecā Elizabete šajā plānā piedalījusies aktīvi un ir izrunājusi visos sīkumos savu pēdējo dzīves dienu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu