Raidījums: VID izmeklētāji safabricē krimināllietu. No uzņēmēja cenšas izspiest 100 000 eiro kukuli (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andris Ramoliņš.
Andris Ramoliņš. Foto: STIGA RM/Facebook.com/Publicitātes foto

Augusta beigās KNAB ziņoja par noziedzīga grupējuma atklāšanu. TV3 raidījumam "Nekā personīga" (NP) zināms, ka runa ir par vairākiem VID izmeklētājiem, kuri prasījuši kukuli no uzņēmēja un safabricējuši krimināllietu.

Uzņēmējs sadarbojās ar korupcijas apkarotājiem un vairākus no organizētās grupas izdevās aizturēt. Viens no viņiem tikai īsi pirms aresta bija paaugstināts amatā vadošā postenī VID Nodokļu un muitas policijā.

Divi grupas dalībnieki arestēti. NP zināms, ka arī otra tiesu instance abiem šonedēļ atstāja spēkā bargāko drošības līdzekli - apcietinājumu.

Andra Ramoliņa ģimenes uzņēmumi kokrūpniecībā un mežizstrādē ir ietekmīgi spēlētāji. Viņam piederošās kompānijas “Stiga RM” apgrozījums pagājušajā gadā bija 43 miljoni. Tikai šajā uzņēmumā vien nodarbināti 250 darbinieki, un viņu maksātā nodokļu summa valsts budžetā mērāma miljonos.

Pagājušā gada rudenī uzņēmējs saņēma signālus, ka pret viņu tiek gatavota pasūtījuma krimināllieta.

Pagāja daži mēneši, un Andri Ramoliņu uzmeklēja Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja. Viņa stāstīja, ka pret uzņēmēja ģimenes uzņēmumiem esot sākts kriminālprocess.

Lieta esot pasūtījums. Tas ir pieņemts un apmaksāts. Būšot skaļas un publiskas aizturēšanas.

"Man visus tos nosacījumus izstāstīja – arestēt visu, kas pieder mums nevis kā juridiskām personām, bet kā fiziskām personām. Obligāti ir jāaiztur mani uz 48 stundām, tas ir pats, pats mazākais.

Un lai tas pasūtījuma izpildes brīdī viss būtu nopludināts presei. Tas pats lielākais uzsvars bija uz šo maksimālo publicitāti. Jo tas var kaitēt mums kā uzņēmējiem," stāsta Ramoliņš.

VID amatpersona uzņēmējam izteica piedāvājumu. Ja viņš samaksās, varēs vienoties par aizturēšanas laiku un kratīšanām, un tam sagatavoties.

Ramoliņš saka:

"No manis konkrēti tika prasīta naudas summa 100 tūkstošu apmērā."

Uzņēmējs nešaubījās, ka VID darbinieces stāstītais var piepildīties. Par viņu bija savāktas ziņas, ko publiski nevarēja iegūt. Gan par jaunas rūpnīcas būvniecību un lielu kredītu kārtošanu komercbankās, gan plānotām valsts garantijām.

Uzņēmējam arī tika minētas slepenas detaļas par citām Nodokļu un muitas policijā esošām krimināllietām. Tās varēja pārzināt tikai tie, kuri paši tās izmeklē.

"Man arī vairāku sarunu gaitā tika minēti piemēri, ka viņi strādā, šis “pasūtījumu galds” strādā ne tikai uz pasūtījumu pieņemšanu, bet arī uz īstu kriminālprocesu nobēdzināšanu (izbeigšanu)," saka Ramoliņš.

Uzņēmējs piekrita tālākām sarunām ar VID darboņiem. Bet par naudas prasīšanu ziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Kukuļa izspiedēji noteica spēles nosacījumus. Uzņēmējam bija jānopērk divi jauni telefoni. Saziņa notika tikai pa tiem. Tālruņus bija jātur lidojuma režīmā un jāieslēdz noteiktos laikos.

Uz klātienes tikšanos uzņēmējam bija jāierodas vienam bez apsardzes. Katru reizi viņu pārmeklēja.

Uz sarunām nāca viens un tas pats cilvēks. Taču nebija šaubu, ka grupā darbojas vairāki Nodokļu un muitas policijas darbinieki.

"Kukuļa prasītājs tikšanos nozīmēja negaidītās vietās un negaidītos laikos. Uz slepenu sarunu ar VID amatpersonu uzņēmējam bija jāierodas arī kapos. Teritoriju rūpīgi vēroja vēl citi cilvēki. Lai izslēgtu, ka uzņēmējam seko."

Bija tikšanās, kad piesardzības nolūkos neviens nerunāja, bet VID amatpersona prasības rakstīja datora ekrānā.

Uzņēmējs piekrita naudu maksāt pa daļām un vilcināja laiku. Tas bija iespējams, jo kukuļa prasītājam par katru soli bija jāvienojas ar pārējiem noziedzīgās grupas dalībniekiem.

"Man bija jāsēž visu laiku uz adatām, tā kā jāgaida. Jo es jau šo tikšanos nenozīmēju. Bija arī tā, ka norunātas tikšanās nenotika. Un pēkšņi uzradās pavisam citā vietā, minēšu, ģimenes pasākumā.

Ieradās. Tas ir nepatīkami. Un tas tevi pārsteidz tik nesagatavotu. Tās nebija nedēļas. Tie bija gari mēneši. Intensitāte pieauga arvien. Ar pieaugošu uzstājību un tā tālāk. Šis grupējums bija superslīpēts. Maskējot no uzraugošajām iestādēm šo kriminālprocesu pret mūsu ģimenes uzņēmumiem," saka Ramoliņš.

Pirms divām nedēļām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ziņoja, ka noziedzīgais grupējums aizturēts. Kratīšanas veiktas pie piecām personām. Arī Valsts ieņēmumu dienestā.

Tikmēr KNAB pārstāve Paule Vilsone saka:

"Pašlaik kriminālprocesā divām personām ir piemērots bargākais drošības līdzeklis, tas ir apcietinājums. Un vēl trim personām ir piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.Tātad kopumā piecām personām ir tiesības uz aizstāvību."

Pēc NP žurnālistu rīcībā esošajām ziņām – apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu atrodas VID ilggadējā darbiniece Inita Lūre. Viņa Finanšu policijā strādājusi jau no 2005.gada. Pusotru gadu ieņēmusi arī vadošu posteni – bijusi Pirmās izmeklēšanas daļas vadītāja vietniece.

Līdz pat šā gada augustam Lūre bijusi vecākā izmeklētāja Nodokļu un muitas policijā. Darba attiecības VID ar viņu izbeigtas tikai divas nedēļas pirms aresta.

Ar Lūri kopā apcietināts arī viņas kolēģis Intars Štālbergs. Viņš dienestā ir no 2018.gada. Un šī gada augustā viņu paaugstināja amatā par Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītāju. 26.augustā Štālbergs no amata pienākumu pildīšanas atstādināts.

"Nekā personīga" zināms, ka KNAB kratīšanas bijušas pie vēl vienas VID amatpersonas mājās - Jāņa Akmentiņa. Kādreizējais Valsts drošības dienesta darbinieks Nodokļu un muitas policijā strādāja par izmeklētāju. Pēc neoficiālām ziņām, viņš pēc kratīšanām nav ieradies uz pratināšanām KNAB un attālināti nosūtījis atlūgumu savam darba devējam Valsts ieņēmumu dienestam.

"Šiem visiem cilvēkiem nav vietas nevienā drošības iestādē. Nevis kāds no viņiem, lai izspruktu, veikli uzraksta atlūgumu. Un tad viņš ir nevis izmests vai atlaists, bet izgājis no tā ārā ar “baltu mundieri” un aiziet nākamajā iestādē un taisa to pašu. Taisa nākamo pasūtījumu galdu. Varbūt savādāku," saka Ramoliņš.

Uzņēmējam esot zināms, kas stāv aiz šī pasūtījuma. To atklājusi pati VID darbiniece. Tas noticis pie varas esoša politiskā spēka pazīstama "pelēkā kardināla" uzdevumā.

Prokuratūra apstiprina - pret uzņēmēja Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem patiešām bija ierosināts safabricēts kriminālprocess. Prokurors šo Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja nelikumīgo lēmumu 2 mēnešus vēlāk atcēla.

Nodokļu un muitas policija pret uzņēmumiem “Stiga RM” , SIA “Vella kalpi” un citiem Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem lietu sāka šī gada 13.maijā. Kā kriminālprocesa pamatojums bija norādīta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, kas neatbilda patiesībai. 21.jūlijā prokuratūra lēmumu par kriminālprocesa ierosināšanu atcēla.

Valsts ieņēmumu dienests intervijai nepiekrita, jo izmeklēšanu veicot KNAB. Bet konkrētas lietas par uzņēmējiem VID izpaust liedzot likums.

Uzņēmējs arī atstāsta kādu zīmīgu gadījumu šā gada martā. Pie ģimenes kompānijas “Vella kalpi” bijušajiem darbiniekiem Talsos un Tukumā esot ieradušās personas, kas stādījās priekšā kā VID darbinieki.

Viņus interesējis, vai uzņēmumā nemaksā aplokšņu algas un neizmanto kontrabandas degvielu. Saņēmuši noliedzošas atbildes, darbinieki aizbraukuši. Sarunas nekur netika protokolētas.

Par notikušo firmas vadītājs rakstīja vēstules VID augstākajai vadībai, Nodokļu un muitas policijas priekšniekam un struktūrai, kas izmeklē iespējamu negodīgu VID darbinieku rīcību.

Iesniegumā precīzi minēja, kad VID pārstāvji ieradās pie bijušajiem darbiniekiem, kāda bija automašīnas valsts numura zīme transportam, ar kuru viņi brauca, un no kāda numura viņi zvanīja. Iesniegumā tika lūgts noskaidrot arī, kādā uzdevumā bija iegūti privāti dati par bijušajiem darbiniekiem.

Uzņēmējs atbildi pēc būtības saņēma vienīgi no VID Iekšējās drošības pārvaldes direktora Aigara Prusaka. Viņš apgalvoja, ka pārbaude ir veikta. Un nekas pretlikumīgs tajā nav atklāts.

Aizdomās par koruptīvām darbībām VID Nodokļu un muitas policijā aizturēti vismaz trīs ilggadēji izmeklētāji. Un, iespējams, ar viņiem sadarbojās vēl kāds kolēģis. Pret diviem pierādījumu ir tik daudz, lai viņi atrastos apcietinājumā. Taču šo satraucošo situāciju nav komentējis ne policijas vadītājs Kaspars Podiņš, ne VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, ne finanšu ministrs Jānis Reirs, kurš par stingrāku uzraudzību VID runājis gadiem, bet reformas nestrādā.

VIDEO: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu