Valdība atliek lemšanu par finansējuma piešķiršanu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Otrdien, 13. septembrī, valdība atlika jautājumu par finansējuma piešķiršanu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai, ko izstrādājusi Ekonomikas ministrija (EM).

Ekonomikas ministrijas izstrādātais noteikumu projekts paredz piešķirt finansējumu 25,751 miljona eiro apmērā energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai.

Tāpat paredzēts 45 miljonu eiro finansējums atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un piecu miljonu eiro finansējums bezemisiju transportlīdzekļu iegādei.

Kā arī paredzēts 4,835 miljonu eiro finansējums AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") administrēšanas un uzraudzības funkciju nodrošināšanai, nepārsniedzot 6% no atbalsta programmai pieejamā finansējuma apmēra.

Noteikumu projektā plānots svītrot nosacījumu, ka tiek sniegts "de minimis" atbalsts pievienotās vērtības nodokļa finansēšanai. Šobrīd no Atveseļošanas fonda finansējuma nav attiecināmas PVN segšanas izmaksas, tomēr, ja komersantam būtu nepieciešams finansējums PVN segšanai, "Altum" var izvērtēt tā piešķiršanu šīs programmas ietvaros, taču to finansēšanā tiktu izmantots "Altum" aizņemtais finansējums, pašu finansējums un Atveseļošanas fonda finansējuma atmaksas un tādā gadījumā tas tiktu izsniegts kā atsevišķs aizdevums.

Plānots noteikt, ka "Altum" aizdevuma vai paralēlā aizdevuma daļai, kas pārsniedz kapitāla atlaides apjomu, pamatsummas atmaksas uzsākšanas termiņu var atlikt uz laiku līdz 18 mēnešiem.

EM norāda, ka "Altum" sagatavos un publicēs paziņojumu par izsludināto atlases kārtu tīmekļa vietnē "www.altum.lv". Katra atlases kārta tiek organizēta divu mēnešu ietvaros. Komersants šajā atlases kārtas termiņā sabiedrībā "Altum" iesniedz pieteikumu dalībai atbalsta programmā, projekta energoresursu ietaupījuma aprēķinu un tā aprēķina pamatojošos dokumentus, kā arī līdz šim sagatavoto projekta tehnisko dokumentāciju.

Mēneša laikā pēc iesniegtā Noteikumu projekta izskatīšanas "Altum" uzdots izstrādāt precizēto Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma rādītāju novērtējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu