Latvijas bankās saistībā ar noteiktajām sankcijām pret Krieviju iesaldēti 80 miljoni eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Latvijas bankās saistībā ar sankcijām, kas noteiktas pret Krieviju sāktā kara Ukrainā dēļ, ir iesaldēti apmēram 80 miljoni eiro, trešdien intervijā "TV3" raidījumam "900 sekundes" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

"Var teikt, ka apmēram 80 miljoni eiro ir tas, pie kā finanšu sektors ir nobāzējies. Jau vairākus mēnešus īpašas izmaiņas šajos ciparos nav," teica Purgaile.

Pēc viņas minētā, ir identificētas sešas privātpersonas, kuras ir tieši pakļautas sankcijām, un 35 juridiskas personas, kuras nav tieši iekļautas sankciju sarakstos, bet konstatētas sankcijām pakļauto personu īpašumtiesības vai kontrole šajās juridiskajās personās, līdz ar to šo personu līdzekļi un vērtspapīri ir iesaldēti.

FKTK vadītāja prognozēja, ka minētie skaitļi, visticamāk, būtiski nemainīsies, ja vien netiks paplašinātas sankcijas.

Vienlaikus Purgaile atzīmēja, ka šobrīd bankas ļoti aktīvi analizē datus, vai netiek apietas sankcijas, iesaistot citas starpniekvalstis un veidojot maksājumu ķēdes.

"Mēs redzam, ka ir palielinājusies naudas plūsma uz tādām valstīm kā Kazahstāna, Uzbekistāna, Turcija. Tāpēc arī ļoti cītīgi analizējam datus, prasām skaidrojumus un izdarām secinājumus," sacīja FKTK vadītāja.

Viņa arī uzsvēra, ka šobrīd finanšu sektors ir ar labu izpratni un spēju analizēt naudas plūsmas un izdarīt secinājumus. "Domāju, ka varam būt diezgan droši, ja kāds mēģinās apiet šīs sankcijas, tad agrāk vai vēlāk mēs to atradīsim," teica Purgaile.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu