Ķīnas un Krievijas prezidenti rosina starptautisko kārtību mainīt "taisnīgākā un racionālākā virzienā"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: AP/Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un kara noziedznieks Vladimirs Putins piektdien, 16. septembrī, piedalās samitā Uzbekistānā. Viņi aicina reģiona valstis pārveidot starptautisko kārtību "taisnīgākā un racionālākā virzienā".

Sji samitā, kurā līdzās viņam un Putinam piedalās arī četru Vidusāzijas valstu, kā arī Indijas, Pakistānas, Irānas un Turcijas prezidenti, aicinājis reģiona valstis pārveidot starptautisko kārtību "taisnīgākā un racionālākā virzienā".

Līderiem vajadzētu "sadarboties, lai veicinātu starptautiskās kārtības attīstību taisnīgākā un racionālākā virzienā", Sji teicis Šanhajas Sadarbības organizācijas līderu sanāksmē.

Ķīnas prezidents samitā sacījis, ka organizācijas dalībvalstīm vajadzētu atteikties no bloku politikas un situācijām, kad vienas puses ieguvums ir vienlīdzīgs zaudējums otrai pusei, kā arī "atbalstīt starptautisko sistēmu ar Apvienoto Nāciju Organizāciju tās pamatā".

Putins uzteica to, ka pasaulē pieaug ārpus Rietumiem esošu valstu ietekme, un nosodīja "protekcionisma instrumentus, nelikumīgas sankcijas un ekonomisko patmīlību".

"Arvien skaidrāka kļūst" "pieaugošā nozīme jaunajiem varas centriem, kas sadarbojas savā starpā", paziņoja Krievijas līderis.

Ceturtdien notika pirmā Putina un Sji klātienes tikšanās, kopš 24. februārī Putins deva pavēli savam karaspēkam iebrukt Ukrainā, savukārt Ķīnas prezidentam dalība samitā ir pirmā ārvalstu vizīte kopš Covid-19 pandēmijas sākuma pirms vairāk nekā diviem gadiem.

Sji ceturtdien paziņoja, ka Ķīna vēlas sadarboties ar Krieviju, lai atbalstītu "viena otras pamata intereses", lai gan Putins atzina, ka Pekina ir paudusi bažas par situāciju Ukrainā.

Piektdien Putinam paredzēta tikšanās ar Indijas premjerministru Narendru Modi un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kurš aktīvi iesaistījies kā vidutājs Krievijas un Ukrainas konflikta risināšanā.

Erdogans samita dalībniekiem apliecināja, ka notiek centieni "konfliktu Ukrainā pēc iespējas ātrāk atrisināt ar diplomātijas palīdzību".

Sji piektdien tikās ar Erdoganu, aicinot abām valstīm vairot "savstarpējo politisko uzticību" un vairāk sadarboties Sji virzītajā globālās tirdzniecības iniciatīvā "Josta un ceļš".

Samits ir lieliska iespēja Sji parādīt, ka viņš ir globāla līmeņa valstsvīrs pirms oktobrī gaidāmā Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa, kurā, kā gaidāms, viņš trešo reizi tiks iecelts prezidenta amatā.

Savukārt Putinam samits Uzbekistānā ir iespēja parādīt, ka viņš nav nonācis starptautiskā izolācijā laikā, kad viņa bruņotajiem spēkiem ir lielas problēmas izpildīt kaujas laukā Ukrainā dotos uzdevumus.

Citas valstis ir paudušas bažas par Ķīnas un Krievijas tuvināšanos.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Praiss paziņojis, ka Ķīnas un Krievijas "vīzija par pasauli krasi atšķiras no tās vīzijas, kāda ir starptautiskās sistēmas centrā, vīzijas, kas ir bijusi starptautiskās sistēmas centrā pēdējos 80 gadus".

Viņš piebilda, ka Putina teiktais par Ķīnas bažām attiecībā uz Ukrainā notiekošo liecina, ka Maskavai nav pilnīga Ķīnas atbalsta tās sāktajam karam Ukrainā.

Savukārt Taivānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka abas valstis kaitē "starptautiskajam mieram, stabilitātei, demokrātijai un brīvībai".

Šanhajas Sadarbības organizācija, kas 2001. gadā tika izveidota kā Krievijas, Ķīnas un bijušo Padomju Savienības Vidusāzijas valstu Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas diskusiju platforma, pirms četriem gadiem tika paplašināta, iekļaujot tajā Indiju un Pakistānu, palielinot savu lomu kā pretsvaram Rietumu ietekmei šajā reģionā. Šonedēļ arī Irāna parakstīja saistību memorandu, lai kļūtu par Šanhajas Sadarbības organizācijas pastāvīgo dalībvalsti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu