Pusnojauktā ēkā, bez siltā ūdens un tualetēm. Valmieras teātris turpina spēlēt šausmīgos apstākļos (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kristīne Meistere/LETA

Valmieras teātris ziemu sagaida bez jumta un apkures. Līdzīgi kā neveiksmīgajā Jaunā Rīgas teātra pārbūvē, arī šeit par celtniecību atbild valsts akciju sabiedrība "Valsts Nekustamie īpašumi" (VNĪ). Viņu strīds ar būvniekiem apdraud šo un iespējams nākamo Valmieras teātra sezonu. Aktieri un teātra vadība pieļauj, ka ziemā teātris būs jāslēdz. Pagaidām viņi turpina iestudēt un spēlēt teātri pusnojauktā ēkā, bez siltā ūdens un tualetēm, vēsta raidījums "Nekā Personīga".

Pagājušā gada oktobrī sākās Valmieras drāmas teātra rekonstrukcija. Darbus pasūtīja ēkas īpašnieks valsts akciju sabiedrība VNĪ. Viņi par būvnieku izraudzījās pilnsabiedrību "SBSC", kas ir Skonto grupas uzņēmums. Sākumā plānotās projekta izmaksas bija 9,7 miljoni eiro. Eiropas rekonstrukcijas un attīstības fonda finansējums - 4,5 miljoni.

Pašlaik puse no teātra nojaukta, daļa ēkas ir bez jumta un vairākām sienām. Apkure nedarbojas, jo demontēts siltumtīkls. Bet teātris joprojām turpina spēlēt.

Vienīgajā Apaļajā zālē, kur, līkumojot starp būvmateriāliem un noputējušām sienām, var ienākt arī skatītāji, režisors Elmārs Seņkovs gatavo 100. jubilejas sezonai veltīto izrādi "Nelabie. Pēc Dostojevska".

Teātrī ūdensvads ar silto ūdeni ir tikai vienā grimētavā.

Tualete uz visiem ir viena - teātra automašīnu stāvlaukumā. Otrpus ēkai - konteiners ar labierīcībām skatītājiem.

Režisori un aktieri stāsta, ka mēģina piemēroties grūtajiem darba apstākļiem. Bet, tuvojoties ziemai, to izdarīt paliks aizvien grūtāk.

Tagad teātrī valda satraukums, ka VNĪ varētu nevienoties ar būvniekiem, līgums būs jālauž, jāsludina jauns iepirkums, un viņi piedzīvos to pašu, ko kolēģi Jaunajā Rīgas teātrī. Arī tur VNĪ bija noslēguši līgumu ar būvnieku karteļa lietā iesaistītā uzņēmēja Gunta Rāvja ģimenes kompāniju.

Tā pārbūves laikā piestādīja pasūtītājam tāmi ar sadārdzinājumu un līgums pēc mēnešiem gara strīda tika lauzts. Izsludināja jaunu konkursu, joprojām darbi pamatīgi ievilkušies. Tas pats ar to pašu būvnieku tagad atkārtojas Valmierā.

Pārbūvi bija plānots pabeigt jau šogad. Bet pašlaik termiņš pārcelts uz nākamo gadu, jo pasūtītājs ar "Skonto" grupas būvniekiem strīdas par sadārdzinājumu.

"Skonto" pieprasa papildu 3,4 miljonus eiro materiāliem un algām, vēl 600 tūkstošus eiro būvlaukuma uzturēšanai. Tikai demontāžas laikā būvnieki atklājuši, ka daļai teātra praktiski nav pamatu, ko neplānoti nācies būvēt no jauna.

Teātra direktore rāda jau sagatavotos jaunos pamatus, ko līguma laušanas gadījumā nāksies aizbērt un iekonservēt. Ja būvdarbi apstāsies, ziemas dēļ pusnojaukto ēku vēl vairāk var sabojāt sniegs un aukstums. Viņa uzskata, ka Finanšu ministrijas kapitālsabiedrība VNĪ nemācās no savām kļūdām. Un jau kārtējais teātris kļuvis par ķīlniekiem neprasmīgi organizētam ēkas saimnieka darbam.

VNĪ šonedēļ izplatīja preses relīzi, ka viņi problēmas risinot un ļoti aktīvi strādā. Par līguma laušanu runāt izvairās, toties lepojas, ka aktieriem esot piešķirtas telpas mēģinājumiem. Dzīvē tas izskatās nedaudz sliktāk. Mēģinājumu telpas ir mājā, kur vēl nesen tirgoja krānus un citu santehniku. Direktore saka, ka VNĪ joprojām ar mājas īpašniekiem nav noslēguši līgumu par tās izmantošanu.

Šonedēļ teātra aktieri rīkoja vairākas protesta akcijas.

Otrdien improvizēts mēģinājums notika turpat uz ielas Valmierā. Ceturtdien aktieri atbrauca protestēt arī uz Rīgu pie VNĪ biroja.

Teātrim bijuši vairāki konflikti ar VNĪ juristiem, gatavojot iepirkumu jaunajiem lielās zāles podestiem un prožektoriem. Pagājušā gada jūlijā konkurss sludināts pirmo reizi, bet juristiem nepatika kā iepirkums noformēts. Formālu iebilžu dēļ iepirkums neizdevās arī oktobrī un šogad vasarā.

Rezultāts ir tāds, ka teātris pirks tieši tos pašus prožektorus un tieši tos pašus podestus no tieši tā paša piegādātāja, kas bija plānots jau pirmajā iepirkumā pagājušā gada jūlijā. Tikai pirms gada šie prožektori maksāja 48 000. Tagad gandrīz 69 000. Krietni dārgāk nāksies maksāt arī par skatuves podestiem. Kopā juristu formalitāšu dēļ ievilktais iepirkums teātrim izmaksājis papildus 37 000.

Teātra vadība arī vairākkārt mudinājusi laicīgi plānot tualešu podu iepirkumu. Tas netika izsludināts, un teātrim klozetpodus nācās nopirkt par savu naudu.

"Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka līguma laušanas iespēja ar "Skonto" būvi ir ļoti augsta. VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs intervijā apgalvo, ka vēl turpinās sarunas ar būvnieku. Bet pagaidām par celtniecības sadārdzinājumu vienoties nav izdevies.

Lēmums, vai līgumu lauzt, tikšot pieņemts tuvāko divu nedēļu laikā.

Pilnsabiedrības "SBSC" valdes loceklis Juris Pētersons rakstiskās atbildēs skaidro, ka sadārdzinājumu radījusi esošā ekonomiskā situācija. Un fakts, ka cenas augs arī nākamgad.

VNĪ valdes priekšsēdētājs sarunā ar raidījumu savas iestādes nolaidību būvdarbu plānošanā noliedz. Lai gan vairākas nedēļas iestāde apgalvojusi, ka ir atrastas pagaidu telpas aktieru mēģinājumiem, līgums par telpu nomu noslēgts tikai pirms trim dienām.

Teātra direktore apliecina, ka jau laikus lūgts VNĪ piešķirt teātrim kādas no uzņēmumam piederošajām telpām Valmierā, bet iepriekš saņemts atteikums. Pagaidu telpās, kas teātrim piedāvātas tikai šonedēļ, šobrīd strādā kāda no komercbankām.

Lai pārplānotu un piemērotu telpas teātra vajadzībām, esot nepieciešami ap 50 000 eiro. Cits no VNĪ piedāvājumiem teātrim bijis daļu no mēģinājumiem rīkot Rīgā viņu birojā Valsts ieņēmumu dienesta ēkā Čiekurkalnā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu