VIDEO ⟩ Cena kāpusi gandrīz desmit reizes. Jaunmārupes iedzīvotāji bažījās palikt bez apkures un karstā ūdens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: shisu_ka/Shutterstock

Līdz šim Jaunmārupē bija viens no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā, taču nu cena strauji aug. Apkures un siltā ūdens piegādātājs pieprasa veikt 100% priekšapmaksu, citādāk pakalpojumu var atslēgt, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu". 

Daži kaimiņi jau brīdina, ka nespēs samaksāt par karsto ūdeni un apkuri. Tas ietekmē arī pārējos daudzstāvu mājas iedzīvotājus, jo tādā gadījumā arī viņu dzīvoklī neplūdīs ne apkure, ne karstais ūdens.

Ja rocība ļauj, tiek iegādāti boileri. Par situmenerģiju jānorēķinās avansā. Lai māju neatslēgtu no tīkla, jāsavāc visa nepieciešamā summa.

Jaunmārupes iedzīvotājs Pāvels norāda, ka jaunmārupiešiem bija zemākais siltumenerģijas tarifs Latvijā.

"Bija 51 eiro par megavatstundu, taču šobrīd tie ir jau 450 eiro par megavatstundu," stāsta Pāvels. 

"Problēma ir tāda, ka tarifs nav saskaņots ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. Tā rezultātā mēs šajā sezonā nesaņemsim valsts atbalstu. Katru mēnesi cena pieaug aptuveni pusotru reizi. Vidēji divistabu dzīvokļa apkure maksās 700 eiro. Vairums iedzīvotāji nevarēs to atļauties, ciematā dzīvo gan pensionāri, gan vecāki ar vairākiem bērniem. Nākamajam mēnesim man avansā jāsamaksā 6500 eiro, ja to nevarēsim izdarīt, pakalpojumu var arī nesniegt," saka Pāvels. 

Jaunmārupē izviedota monopolsituācija - siltumenerģiju piegādā tikai un vienīgi SIA "Sabiedrība Mārupe", kas plašākai sabiedrības daļai pazistāma kā gurķu un tomātu audzētāja.

Jau gada sākumā uzņēmums bija noskaņojies pārtraukt siltumenerģijas piegādi Jaunmārupē, pēc vietvaras lūgumiem pieņemts lēmums vēl pēdējo sezonu apkurināt ciematu. Gāze tiek pirkta no igauņu uzņēmuma, lielākā siltumenerģijas daļa tāpat tiekot izmantota siltumnīcu vajadzībām.

Uzņēmuma pārstāvis Modris Spruģis norāda, ka arī uzņēmums nav spīdošā situācijā. 

"Tagad ir biržas tarifs, pārdevēja uzcenojums, pārvades maksas. Dabasgāzes cena mūsu gadījumā sastāda 92%. 2% ir nodokļi, 1% ir elektrība. Tie jau ir 95%, pārējās izmaksas var būt kaut nulle, tāpāt nekā lētāka tur nebūs. Ja iedzīvotāji nevēlas, viņi var neslēgt līgumus ar mums. Šeit nav monopols, katrs var darīt kaut ko savu," norāda uzņēmuma pārstāvis.

Mārupes dome neuzskata, ka būtu vilcinājusies ar monopola situācijas risināšanu.

Tagad vietvara nolēmusi piedāvāt savu zemesgabalu jaunas katlu mājas būvniecībai, taču tā nebūs gatava ne šogad, ne arī nākamgad.

"Iepriekšējais siltumenerģijas tarifs bija viens no zemākajiem Latvijā, nebija nekāda ekonomiska pamatojuma domāt par citu alternatīvu," skaidro Mārupes novada domes izpilddirektors Kristaps Ločs.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu