Valdība apspriedīs obligātā eksāmena dabaszinātnēs ieviešanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Otrdien, 20. septembrī, valdība skatīs ziņojumu par obligātā eksāmena dabaszinātnēs ieviešanu. Par to pēc koalīcijas sanāksmes pirmdien pavēstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Ašeradens pauda cerību, ka šis priekšlikums tiks atbalstīts.

Ašeradens iepriekš pauda nostāju, ka obligāts eksāmens dabaszinātņu priekšmetos ir nepieciešams, lai risinātu milzīgā deficīta problēmu ar dabaszinātņu jomu saistītās profesijās.

Pirms četriem gadiem Ekonomikas ministrija vērtēja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un dabaszinātņu speciālistu iztrūkums ir aptuveni 4000, taču jaunākie Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras dati liecina, ka šobrīd trūkst 14 000 speciālistu šajās jomās, skaidroja politiķis. Pēc viņa teiktā, arī skolās visvairāk trūkst fizikas un citu ar dabaszinībām saistīto priekšmetu skolotāju.

Ašeradens uzskata, ka sistēmai ir jāmainās, jo tas ir absolūti nepieciešams gan Latvijas tautsaimniecībai, gan izglītībai. Obligātā eksāmena ieviešana dabaszinātnēs ir ilgi un plaši apspriesta publiskajā vidē, apspriedēs iesaistot augstākās izglītības iestādes un uzņēmējus, norādīja parlamentārietis.

Kā ziņots, vairāku uzņēmēju organizāciju pārstāvji vēstulē, kas adresēta valsts amatpersonām, aicina nekavējoši ieviest obligātu dabaszinātņu eksāmenu,  informēja Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijā.

Vēstules autori norāda, ka uzņēmēji jau iepriekš aicinājuši valdību uzlabot dabaszinātņu izglītības kvalitāti, lai Latvijā varētu attīstīt zinātņietilpīgu, eksportspējīgu tautsaimniecību un veidot spriestspējīgu sabiedrību.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu