Represijas Krievijā sasniegušas jaunu līmeni, secina EDSO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kopš kara Ukrainā sākuma pilsoniskās sabiedrības vajāšana Krievijā sasniegusi jaunu līmeni, secināts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumā.

Pēdējos mēnešos strauji palielinājušās represijas pret opozīciju, plašsaziņas līdzekļiem un neatkarīgajām organizācijām.

"Krievijas varas iestāžu galvenā stratēģija ir balstīta uz iebiedēšanu," savā analīzē, kas ceturtdien tika prezentēta Vīnē, uzsvēra vācu juriste Angelika Nusbergere.

Jūlijā 38 no 57 EDSO valstīm uzdeva Nusbergerei izstrādāt ziņojumu par cilvēktiesībām, tiesiskumu un demokrātiju Krievijā.

Maskava atteicās ar viņu sadarboties un neļāva viņai ierasties Krievijā.

Nusbergeres izmeklēšana balstījās intervijās ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, kā arī ar bijušajām un pašreizējām Krievijas amatpersonām, kuru vārdi netiek atklāti viņu drošības dēļ.

Ziņojumā teikts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tieši kontrolē visas tiesībaizsardzības iestādes. Kopš viņa otrās prezidentūras sākuma 2012. gadā ir pieņemti daudzi represīvi likumi. Tikmēr propaganda un vardarbība ir radījusi "baiļu un iebiedēšanas atmosfēru".

Nusbergere aicināja EDSO sniegt mērķtiecīgu atbalstu Krievijas žurnālistiem, cilvēktiesību aktīvistiem un juristiem, kuri ir aizbēguši uz ārzemēm, lai būtu drošībā. Viņa ieteica ANO Cilvēktiesību padomei Ženēvā iecelt ekspertu, kas novērotu situāciju Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu