Latvija plāno pagarināt NBS karavīru dalību misijā Irākā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) plāno pagarināt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību NATO misijā Irākā līdz 2024. gada 1. novembrim, liecina AM sagatavotie valdības un parlamenta lēmuma projekti.

Vienlaikus ministrija plāno palielināt misijā dienošo karavīru skaitu.

Lēmums sākt apmācības misiju Irākā tika pieņemts 2018. gada jūlijā pēc NATO samita Briselē. Misijas darbība pilnvērtīgi sākta 2018. gada oktobrī.

Misijas īstenošanā iesaistītas visas NATO dalībvalstis un vairākas partnervalstis.

Šī ir apmācību un padomdošanas misija, kas neietver kaujas uzdevumu funkcijas.

Misijas galvenie uzdevumi ir atbalsta sniegšana un padomu došana efektīvai, ilgtspējīgai, pārskatāmai un visaptverošai Irākas valsts aizsardzības un drošības institūciju un civilā sektora izveidei.

Tas dod ieguldījumu Irākas spējai efektīvi cīnīties pret terorismu, jo sevišķi cīņā pret teroristisko grupu "Islāma valsts Irākā un Sīrijā" (ISIS), nepieļaut terorisma atdzimšanu valstī un veicina Irākas spēju stabilizēt valsti kopumā.

Misijas personāls konsultē Irākas drošības iestāžu amatpersonas un tos spēkus, kas atrodas tiešā Irākas valdības pakļautībā. Patlaban misija sastāv no vairākiem simtiem militāro un civilo padomnieku un atbalsta elementu, un tās vadību ir uzņēmusies Itālija.

Drošības situācija Irākā vēl joprojām ir vērtējama kā nestabila un trausla.

NBS piedalās misijā kopš 2020. gada novembra. Patlaban misijā piedalās divi Latvijas karavīri, kuri pilda pienākumus misijas štābā Bagdādē, savukārt no 2023. gada februāra NBS atgriezīsies pie sākotnējiem uzdevumiem - nodrošināt misijas spēku aizsardzību, fokusējoties uz bāzes aizsardzības nodrošināšanu un misijas padomnieku drošas pārvietošanās nodrošināšanu misijas rajonā. Šos pienākumus Latvijas jau veica, sākot NBS dalību šajā misijā.

Uz misijas rajonu papildus tiks nosūtīta vada lieluma vienība 30 karavīru sastāvā, kas integrēsies Dānijas kontingentā.

Ņemot vērā notikumu dinamisko attīstību, Irākas spēju attīstības vajadzības un attiecīgi turpmākās misijas vajadzības, Aizsardzības ministrija, ja nepieciešams, var izskatīt NBS kontingenta palielināšu līdz 40 karavīriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu