Ziemeļkoreja izšauj ballistisko raķeti īsi pirms ASV viceprezidentes vizītes reģionā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: mwreck/Shutterstock

Dažas dienas pirms ASV viceprezidentes Kamalas Harisas vizītes Ziemeļkoreja izšāva ballistisko raķeti Dienvidkorejas virzienā, vēsta medijs "Insider".

Dienvidkorejas militārpersonas paziņoja, ka īsā darbības rādiusa ballistiskā raķete tikai izšauta no Tehonas apgabala un tā lidoja aptuveni 600 kilometrus 60 kilometru augstumā ar ātrumu 3836,35 jūdzes stundā.

"Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes palaišana ir nopietna provokācija, kas apdraud Korejas pussalas un starptautiskās sabiedrības mieru un drošību," paziņoja Dienvidkoreja.

"Tas ir Ziemeļkorejas veids, kā izrādīt spītību [ASV] aliansei," sacīja analītiķis Sū Kims.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka ar kodolenerģiju darbināmais ASV lidmašīnu bāzes kuģis "Ronald Reagan" piektdien ieradās Dienvidkorejas ostā Pusanā uz abu valstu kopīgajām militārajām mācībām, kuru nolūks ir demonstrēt spēku aizvien augošo Ziemeļkorejas draudu apstākļos.

Kopīgās mācības būs pirmās, kurās šajā reģionā iesaistīts ASV lidmašīnu bāzes kuģis, kopš 2017. gada, kad ASV nosūtīja trīs lidmašīnu bāzes kuģus, tostarp "Ronald Reagan", uz jūras spēku mācībām ar Dienvidkoreju, reaģējot uz Ziemeļkorejas raķešu un kodolizmēģinājumiem.

Abi sabiedrotie šogad ir atsākuši kopīgās liela mēroga militārās mācības, kas iepriekšējos gados tika samazinātas vai atliktas, lai atbalstītu diplomātiskos centienus vienoties ar Phenjanu vai Covid-19 dēļ.

Paredzams, ka arī ASV viceprezidentes Kamalas Harisas vizītes laikā Dienvidkorejā nākamnedēļ galvenais darba kārtības jautājums būs Ziemeļkorejas draudi.

Ziemeļkoreja 2022. gadā rekordlielā tempā ir palielinājusi ieroču izmēģinājumus, kopš 2017. gada palaižot vairāk nekā 30 ballistiskos ieročus, tostarp starpkontinentālās ballistiskās raķetes. Phenjana izmanto domstarpības ANO Drošības padomē, kas padziļinājās saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu