Zināma jauna informācija par VID korupcijas skandālu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts ieņēmumu dienesta ēka Rīgā, Talejas ielā 1
Valsts ieņēmumu dienesta ēka Rīgā, Talejas ielā 1 Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gandrīz divus mēnešus nepamanīja, ka nodokļu un muitas policijas lietvedībā atrodas krimināllieta, kas ierosināta, pārkāpjot noteiktās procedūras, vēsta LTV raidījums "De Facto". Pastāv aizdomas, ka šo krimināllietu esošie un bijušie VID darbinieki izmantoja, lai izspiestu kukuli no kokrūpnieka Andra Ramoliņa.

Uzņēmējs sadarbojās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). 23. augustā KNAB veica kratīšanas arī VID izmeklētāju kabinetos. No pieciem iesaistītajiem divus apcietināja. Viens no apcietinātajiem ir VID Nodokļu un muitas policijas pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs, otrs - augusta sākumā no darba atbrīvotā vecākā izmeklētāja Inita Lūre. Viņa kopš marta bija atstādināta, jo Lūres dzīvesbiedrs figurēja kādā krimināllietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas dārgu auto tirdzniecībā.

Vēl kratīšanas skārušas vecākos izmeklētājus Valtu Grundmani un Jāni Akmentiņu. Grundmanis pašlaik ir atstādināts, Akmentiņš kopš augusta beigām VID nestrādā.

Par KNAB izmeklēšanu bijis informēts ļoti ierobežots personu loks. Starp viņiem nav bijis Nodokļu un Muitas policijas priekšnieks Kaspars Podiņš, pār kura padotajiem krīt aizdomas.

Podiņš ceturtdien atgriezās darbā pēc slimošanas, bet faktiski tikai uz vienu dienu, jo pēc Finanšu ministrijas norādēm tika atstādināts, un pret viņu ierosināta disciplinārlieta. Viņš gan pārmetumiem nepiekrīt, ko jau izklāstījis paskaidrojumā.

Kā apgalvo Podiņš, par KNAB izmeklēšanu, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, viņš uzzinājis tikai kratīšanu dienā - 23. augustā. Taču jau 6. jūlijā ar savu vietnieci Kristīni Prusaku-Brinkmani, kā arī izmeklēšanas nodaļas vadītāju Štālbergu un izmeklētāju Grundmani bijuši uzaicināti uz pagaru sarunu prokuratūrā. Tajā atklājies, ka piektdienā, 13. maijā, VID sāktais kriminālprocess par uzņēmēja Ramoliņa biznesu, ierosināts, pārkāpjot procedūru.

"Ir pārkāpti VID iekšējie noteikumi saistībā ar kriminālprocesa uzsākšanu, jo uz šiem materiāliem nebija ne manas vīzas, ne manas vietnieces vīzas," skaidro Podiņš. Viņš prasījis paskaidrojumus kriminālprocesa virzītājam Grundmanim un viņa priekšniekam Štālbergam, taču atbildes bijušas izvairīgas un nepārliecinošas.

Prokuratūra kriminālprocesu izbeigusi un nosūtījusi VID izvērtēšanai. "Manuprāt, ir pretlikumīgi uzsākts kriminālprocess, tas ir mans subjektīvais viedoklis," saka Podiņš. Pēc viņa rīkojuma caurskatīti citi kriminālprocesi no 2018. gada, bet šādi pārkāpumi citos nav fiksēti. "Tik rupji, vienkārši pārkāpts ir viss iespējamais, kas var būt," nosaka Podiņš.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme nav paguvusi ar Podiņu izrunāt notikumus viņa vadītajā pārvaldē, jo finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) Jaunzemi atstādināja. "Podiņa kungs bija slims. Kad viņš atgriezīsies, man bija plānota saruna, lai izrunātu tieši šīs lietas, kā var būt, ka divus mēnešus nav kontroles mehānisma, pie tam nopietnā kriminālprocesā," saka Jaunzeme.

No Liepājas nākušie, bijušie Valsts policijas darbinieki Intars Štālbergs un Valts Grundmanis VID strādā tikai dažus gadus. Esot atrasti konkursos. Štālbergs pāris gados uzdienējās par izmeklēšanas nodaļas vadītāju. Pērn pēc Podiņa ieteikuma Finanšu ministrija ar valdības akceptu iedeva naudu Štālberga un trīs citu VID darbinieku prēmēšanai par lielu summu konfiscēšanu.

Štālbergs regulāri pērk un pārdod lietotas automašīnas, izriet no viņa deklarācijām. No citiem publiskiem avotiem "De Facto" noskaidroja, ka Štālberga un Grundmaņa radus saista biznesa attiecības. Agrāk Grundmanim pašam, tagad viņa sievai pieder uzņēmums "Terase 13" ar pludmales kafejnīcām Jūrmalā, un viena no firmas struktūrām reģistrēta Štālberga pusmāsai piederošā viesu namā Grobiņā.

Štālberga un Grundmaņa advokāts Didzis Vilemsons stāsta, ka KNAB kriminālprocesā par kukuļņemšanu aizdomās turamā statuss no viņa klientiem piemērots Štālbergam:

"Protams, ka viņa attieksme ir tāda, ka viņš ir aizturēts absolūti nepamatoti. Es, balstoties uz informāciju, kas ir manā rīcībā šobrīd, viņam piekrītu."

Savukārt Grundmanim pašlaik noteikts statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. "Par viņu nekādas aizdomas nav izteiktas, tāpēc viņš nevar precīzi atbildēt, vai viņš atzīst savu vainu, jo viņam šādu jautājumu neviens nav uzdevis," saka Vilemsons.

KNAB izmeklēšana par kukuļa pieprasīšanu no uzņēmēja Ramoliņa ir sākumstadijā. Taču pašam uzņēmējam jau viss ir skaidrs. Ramoliņš izsaka mājienus, ka VID lietu pasūtījis viņa biznesa konkurents Uldis Mierkalns. Abiem ilgstoši ir konflikts. Ramoliņš kokrūpnieku vidū apvainojis Mierkalnu šaubīgos darījumos ar Latvijas Valsts mežiem, Mierkalns pretī solījis vērsties pret Ramoliņu par reputācijai nodarīto kaitējumu.

Sarunā ar "De Facto" Ramoliņš piesauc KNAB lietas materiālus, par kuriem viņš detaļās gan runāt nedrīkst: "Es jums varu apliecināt, ka, jā, ir veikti ieraksti, kur tika pieminēti arī pasūtītāji, jā, un gala maksātājs." Uz precizējošu jautājumu, vai domājis Mierkalnu, Ramoliņš atbild: "To es nevaru noliegt, jā."

Mierkalna uzņēmumā "PATA" no šiem izteikumiem norobežojas, un aicina neizplatīt tālāk nepatiesu informāciju. "Nedz "PATA" grupas uzņēmumiem, nedz to īpašniekam Uldim Mierkalnam nav nekāda sakara ar konkrēto gadījumu Valsts ieņēmumu dienestā," rakstiski atbildēja "PATA" pārstāve Elīna Dobulāne.

KNAB interviju par minēto kriminālprocesu LTV raidījumam atteica, jo pašlaik birojam nav jaunumu, ko atklāt. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu