Rinkēvičs: "Nord Stream" sabotāža ir nopietnākais drošības un vides incidents Baltijas jūrā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Cauruļvada "Nord Stream" sabotāža ir klasificējama kā visnopietnākais drošības un vides incidents Baltijas jūrā, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš Latvijas vārdā pauž solidaritāti Dānijai, kuras teritoriālajos ūdeņos noticis viens no šiem incidentiem, un norāda, ka Latvija ir gatava sniegt atbalstu tā izmeklēšanā.

"Izskatās, ka mēs ieejam jaunā hibrīdkara fāzē," par notikušo izsakās Latvijas ārlietu ministrs.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdienas vakarā pauda uzskatu, ka "Nord Stream" avārija ir Krievijas plānots terorakts, Maskavai šādi pirms ziemas cenšoties sēt paniku Eiropas Savienībā (ES).

"Plaša "gāzes noplūde" no "Nord Stream 1" nav nekas cits kā Krievijas plānots terorakts un agresijas akts pret ES. Krievija grib destabilizēt ekonomisko situāciju ES un pirms ziemas izraisīt paniku," tviterī otrdien norādīja Podoļaks.

Šajā kontekstā viņš vērsās pie Ukrainas starptautiskajiem partneriem, īpaši Vācijas, ar aicinājumu pastiprināt militāro palīdzību Ukrainai.

"Labākā atbilde tirānam un investīciju drošība - tanki Ukrainai," uzsvēra Podoļaks.

Dānijas varasiestādes kopumā konstatējušas trīs noplūdes gāzesvados "Nord Stream" un "Nord Stream 2", kas no Krievijas stiepjas līdz Vācijai.

Divas no noplūdēm atrodas "Nord Stream" gāzesvadā uz ziemeļaustrumiem no Bornholmas salas Baltijas jūrā, bet vēl viena konstatēta "Nord Stream 2" uz dienvidaustrumiem no šīs salas.

"Nord Stream" noplūdes atrodas Dānijas un Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos, bet "Nord Stream 2" noplūde atrodas Dānijas teritoriālajos ūdeņos.

Neviens no šiem gāzesvadiem šobrīd nedarbojas, tāpēc šie incidenti neietekmē gāzes piegādes Eiropai. "Gazprom" septembra sākumā paziņoja, ka gāzesvada "Nord Stream" tehniskās apkopes laikā konstatētas tehniskas problēmas un līdz to novēršanai gāzesvads nestrādās, bet "Nord Stream 2" nav nodots ekspluatācijā.

Novērojumu stacijas Zviedrijā un Dānijā reģistrējušas spēcīgus zemūdens sprādzienus pirms tika atklātas noplūdes no "Nord Stream" gāzes vadiem Baltijas jūrā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu