Zaporižjas AES darbiniekiem draud izsūtīšana uz fronti par atteikšanos pievienoties "Rosatom" (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) ukraiņu darbiniekiem ir izteikti draudi, ka viņus nosūtīs karot Krievijas pusē, ja viņi atteiksies parakstīt dokumentus par pievienošanos "Rosatom", atsaucoties uz vairākiem avotiem Ukrainas kodolenerģētikas nozarē, vēsta BBC un "The Insider".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, 5. oktobrī, parakstīja dekrētu par Zaporižjas AES nodošanu Krievijas valsts īpašumā. AES ekspluatācija saskaņā ar dekrētu nodota Krievijas valsts atomenerģētikas koncerna "Rosatom" izveidotajai "Zaporižjas AES ekspluatācijas organizācijai".

Zaporižjas AES jau pašā kara sākumā okupēja Krievijas karaspēks. Kopš tā laika tur strādā arī "Rosatom" darbinieki. Stacijas darbību visu šo laiku nodrošināja Ukrainas personāls. Plašsaziņas līdzekļi vairākkārt ir ziņojuši, ka Ukrainas darbinieki ir pakļauti spīdzināšanai.

BBC avoti apgalvo, ka "Rosatom" darbinieki pašlaik cenšas piespiest Ukrainas darbiniekus parakstīt dokumentus par pāriešanu uz Krievijas korporāciju. Tas tiek izveikts ar draudiem nosūtīt viņus uz fronti, kur viņiem būtu jākaro Krievijas pusē.

Kā ziņo BBC, stacijā pašlaik vienlaicīgi strādā 10 līdz 20 "Rosatom" darbinieku, kuri rotācijas kārtībā mainās. Tajā pašā laikā "Rosatom" nevēlas atlaist ukraiņus - lai apmācītu jaunus darbiniekus, būs nepieciešami 8-10 gadi.

Ukrainas varas iestādes vēl nav komentējušas Vladimira Putina dekrētu. Ukrainas valsts uzņēmums "Enerhoatom", kas pārvalda visas četras atomelektrostacijas Ukrainā, paziņoja, ka Zaporižjas AES turpinās darboties Ukrainā un tās energosistēmā saskaņā ar Ukrainas tiesību aktiem.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka viņš ir devies uz Kijivu, lai apspriestu kodoldrošības zonu ap Zaporižjas AES. Pēc tam plānota viņa vizīte Maskavā.

6. septembrī IAEA pēc pārbaudes pabeigšanas Zaporižjas AES publicēja ziņojumu par tās stāvokli. Tā paziņoja, ka Zaporižjas AES ir pārkāpti visi septiņi kodoldrošības noteikumi un pastāv "kodolnegadījuma" risks, ja apšaude turpināsies. Vēlāk septembrī IAEA valde pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīja Krievijai izbeigt Zaporižjas AES okupāciju un izvest savus karavīrus no AES.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu