NASA paziņo datumu jaunās Mēness misijas raķetes startam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Elena11/Shutterstock

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) iepriekš atlikto jaunās Mēness misijas raķetes startu plāno 14. novembrī.

Misijas "Artemis 1" bez apkalpes starts iepriekš atlikts tehnisku problēmu, piemēram, gāzes noplūžu dēļ un viesuļvētras "Īens", kas plosījās ASV Floridas štatā, dēļ.

"Pēdējās nedēļas laikā veiktās pārbaudes un analīzes ir apstiprinājušas, ka nepieciešami minimāli darbi, lai sagatavotu raķeti un kosmosa kuģi palaišanai no Kenedija Kosmosa centra palaišanas laukuma "39B"," NASA trešdien informēja emuāra ierakstā.

69 minūtes, kas rezervētas palaišanai, sāksies 14.novembra plkst.12.07 (plkst. 7.07 pēc Latvijas laika). Rezerves laiks paredzēts 16.novembra plkst 1.04 un 19.novembra plkst.1.45.

NASA Mēness izpētes programmā "Artemis" pirmais raķetes lidojums aizkavējies jau par veselu gadu.

Ja izmēģinājums beidzot izdosies, otrajā lidojumā piedalīsies astronauti. Sekmīga scenārija gadījumā 2024.gadā varētu notikt lidojums ap Mēnesi, bet 2025.gadā - divu astronautu misija.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972.gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.

Atšķirībā no iepriekšējām misijām, šoreiz NASA cer izveidot Mēness bāzi, kas ļautu astronautiem rotācijas kārtība uzturēties tur vairākas nedēļas.

Pēc tam NASA plāno misiju uz Marsa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu