Iekšlietu ministrija atbild uz "Amnesty International" pārmetumiem par "nežēlīgu" izturēšanos pret bēgļiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Iekšlietu ministrija (IeM) un Valsts robežsardze (VR) noraida cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" pārmetumus Latvijas varasiestādēm par nežēlīgu attieksmi pret galvenokārt Tuvo Austrumu izcelsmes migrantiem un bēgļiem uz Latvijas–Baltkrievijas robežas, pavēstīja IeM pārstāve Zane Plone. 

"Līdz šim brīdim nav konstatēts neviens gadījums, kad VR, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vai Valsts policijas (VP) pārstāvji būtu pielietojuši fizisku spēku vai arī speciālos līdzekļus, un VR nav saņemtas sūdzības par fiziska spēka un speciālo līdzekļu pielietošanu no personām, kuras mēģinājušas nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas–Latvijas robežu," pauda IeM pārstāve. 

"Neatbalstām "Amnesty International" centienus likt vienādības zīmi starp, no vienas puses, Baltkrievijas ļaunprātīgi īstenotu migrācijas instrumentalizāciju un tīšo Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu apdraudējumu un, no otras puses, patiesiem patvēruma meklētājiem un personām ievainojamības situācijā."

"Nevienai valstij nav pienākums ielaist savā teritorijā visus ārvalstniekus, kuri to vēlas, vēl jo vairāk personas, kuras apzināti cenšas nelikumīgi šķērsot valsts robežu," uzsver ministrijā, piebilstot, ka

"Latvijas iestādes pievērš uzmanību individuālām situācijām un rīkojas, lai novērstu draudus personas dzīvībai vai veselībai".

Pēc VR sniegtās informācijas laika posmā no ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2021. gada 11. augustā līdz 2022. gada 11. oktobrim Latvijas teritorijā uz Baltkrievijas–Latvijas robežas humānu apsvērumu dēļ tika atļauts ienākt 195 personām.

Pērn humānu apsvērumu dēļ tika ielaisti 13 Afganistānas, 66 Irākas, pieci Šrilankas, viens Pakistānas, četri Sīrijas un pieci Turcijas valstspiederīgie, bet šogad – 48 Irākas, 19 Irānas, septiņi Šrilankas, septiņi Baltkrievijas, 12 Afganistānas, divi Indijas, divi Gvinejas, divi Pakistānas, viens Eritrejas un viens Krievijas valstspiederīgais.

Valsts robežas šķērsošanai paredzētajās vietās 2022. gadā Latvijā ieceļoja 51 Afganistānas un 36 Irākas valstspiederīgie caur lidostu Rīga; divi Afganistānas un četri Irākas valstspiederīgie caur Grebņevas un Terehovas robežpunktu; četri Irākas valstspiederīgie caur Silenes robežpunktu.

"Apollo.lv" jau rakstīja, ka "Amnesty International" ceturtdien, 13. oktobrī, publicēja ziņojumu "Latvija: atgriezies mājās vai palikt mežā uz visiem laikiem", kurā pārmet Latvijas varasiestādēm nežēlīgu attieksmi pret migrantiem un bēgļiem uz Latvijas–Baltkrievijas robežas, galvenokārt Tuvo Austrumu izcelsmes.

Latvijas amatpersonas šīs apsūdzības ir noraidījšas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu