VID nāk klajā ar aicinājumu pašnodarbinātajiem un autoriem, kas prognozē mazus ienākumus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts ieņēmumu dienests.
Valsts ieņēmumu dienests. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pašnodarbinātajiem un autoriem, kas prognozē mazus ienākumus, līdz 17. oktobrim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) apliecinājums par ceturtā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem, informēja VID pārstāvji.

Tie saimnieciskās darbības veicēji, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro šā gada ceturtajā ceturksnī, var izvēlēties neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas.

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinātu šīs iemaksas, līdz šā gada 17.oktobrim, ieskaitot, jāiesniedz VID apliecinājums par ceturtā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem.

Ja šāds apliecinājums gada sākumā tika iesniegts par visu 2022.gadu, atsevišķi par ceturto ceturksni tas vairs nav jāsniedz.

Ja iesniegums par visu 2022.gadu nav sniegts, bet nodokļu maksātājs prognozē, ka tieši šā gada ceturtajā ceturksnī viņa saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī, apliecinājums ir jāiesniedz līdz 17.oktobrim.

Apliecinājumu jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā "Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem". Apliecinājumā jānorāda konkrēto ceturksni, kad ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī.

Apliecinājums arī turpmāk būs jāiesniedz līdz 2023.gada 17.janvārim par visā 2023.gadā plānotajiem ienākumiem vai arī par 2023.gada pirmajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem, līdz 17.aprīlim - par 2023.gada otrajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem, līdz 17.jūlijam - par 2023.gada trešajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem, bet līdz 17.oktobrim - par 2023.gada ceturtajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem.

Tie, kas 2022.gadā vēl tikai plāno sākt saimniecisko darbību, apliecinājumu var iesniegt vienlaikus ar iesniegumu par saimnieciskās darbības reģistrāciju VID vai arī 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas, gadījumā, ja pašnodarbinātais iepriekš vēl strādāja arī algotu darbu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām varēs saņemt VID EDS.

VID pārstāvji norāda, ka savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas VSAA neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, vai autoram, arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību.

VID vērš uzmanību, ka gadījumā, ja saimnieciskās darbības veicēja, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, un autoratlīdzību saņēmēja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī, un drīkst neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, joprojām ir jāmaksā obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Papildu informācija par minimālajām obligātajām iemaksām pieejama VID metodiskajā materiālā "Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu