Kā aizsargāt jaunaudzes no dzīvnieku postījumiem? Mežu īpašnieki dalās pieredzē (1)

Jaunaudze. Foto: Sergey and Marina Pyataev/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tirgū ir pieejami vairāki repelenti, kas paredzēti jauno mežaudžu aizsardzībai. Latvijas mežu īpašnieki dalās savā pieredzē un sniedz padomus, kādu izvēlēties un kā to lietot.

Māris Jursons, kam pieder īpašums Ainažu apkārtnē atminas, ka, pirmoreiz iestādot egļu stādus, neesot parūpējies par stumbru aizsardzību, jo negaidīja, ka tās tiks sabojātas. Tomēr pavasarī atklājies, ka lielākajai daļai jauno kociņu bija nokostas galotnes, bet daļa bija nobadīti.

Preparāts "Plantskydd"

Jursons savai jauandzei izmanto "Plantskydd" repelentu, uzsverot, ka preparāta smarža atbaida pārnadžus. 

"Plantskydd" darbības laiks ir seši mēneši, un izaicinājums ir atrast tam vispiemērotāko izsmidzināšanas brīdi. Jāņem vērā, ka repelentu nevajag smidzināt mitrā laikā, vai tad, kad temperatūra ir zem nulles, citādāk tas neiesūksies un nebūs efektīvs. Ja kociņu apstrādi atliek līdz oktobra beigām vai novembri, tad palielinoties risks, ka laikapstākļi vairs nebūs piemēroti efektīvai repelenta iedarbībai, stāsta meža īpašnieks.

Jursons norāda, ka sagatavot "Plantskydd" izsmidzināšanai ir visai piņķerīgs process.

Pulveris ir jāiejauc siltā ūdenī, kārtīgi, lēni un vienmērīgi jāapmaisa, neļaujot veidoties putām. Pēc tam masa ir jāizkāš. Jursons izceļ, ka pēc sagatavošanas, preparātu nevar glabāt dienām ilgi, vēlams to izmantot jau tajā pašā dienā.

Repelents "Trico"

SIA "Sodra Latvia" mežkopības speciālists Jānis Veldre stāsta par "Trico" repelentu meža zvēru aizsardzībai. Tas darbojas gan ar krāsu, padarot kociņus baltus, gan ar pārnadzim nepatīkamo smaržu, ko rada aitu tauki.

"Trico" esot pietiekami dārgs, pauž Veldre, uzsverot, ka tas ir pareizi jālieto, lai būtu efektīvs un nebūtu jāpatērē lieli izdevumi jaunaudžu aizsardzībai.

"Ir ļoti svarīgi to neizšķērdēt," uzsver eksperts. "Tāpēc ir svarīgs labs miglotājs. Mēs esam palikuši pie "Stihl" miglotāja. Protams, tirgū ir arī citi, bet noteikti nederēs kāds lētais, jo ar tiem problēma ir tāda, ka, uzpūšot to stādam un pārejot no viena uz otru, zemē iztek gandrīz tikpat, cik vajag, lai uz uzpūstu vienam stādam."

"Trico" galvenokārt tiek izvēlēts jaunajiem stādījumiem – to var izsmidzināt un tad strādniekam nav visu dienu jāstaigā ar noliektu muguru, cenšoties aizsniegt zemās kociņu galotnes, uzsver Veldre. 

Repelents "Cervacol"

Savukārt kokiem, kas ir augstāki par jostasvietu, eksperts iesaka "Cervacol" repelentu, kas ir jāuzsmērē ar otu. 

Smērējot "Cervacol" uz īsākiem kociņiem, strādniekam nākas visu dienu strādāt ar saliektu muguru, lai aizsniegtu galotni, tāpēc tiem, kas ir īsāki par jostasvietu, pamatā izmanto "Trico", zināšanās dalās Veldre.

"Cervacol" nedrīkst uzklāt ar lielu kaudzi, citādāk tas paliek kā ciets špahtelis,

kā rezultātā kociņiem, it sevišķi priedēm, rodas problēmas saplaukt, uzsver eksperts, piebilstot, ka preparāts strādā ar garšu un smaržu.

"Briedis pienāk, pagaršo un saprot, ka kociņš ir balts un nav garšīgs, un vairs to neaiztiek," stāsta mežkopības speciālists. 

Repelents "Wöbra"

Kā vēl vienu repelentu Veldre min "Wöbra", kas ir ar otu klājams, šmilšveidīgs maisījums, kas negaršo briežiem.

"Mēs saskārāmies ar to, ka, pirmkārt, tā ota līp ciet ar mizas daļām, skujas birst iekšā spainī un viņu ir baigā ķēpa krāmēt," pieredzē dalās eksperts. "Maskā tikpat, cik "Trico", bet patēriņš ir trīsreiz lielāks."

Preparāti jālieto piemērotos laikapstākļos

Abi eksperti izceļ, ka visi preparāti jālieto, kad gaisa temperatūra nav nokritusi zem nulles grādiem. Arī lietus laikā tos nedrīkst uzklāt. Turklāt jāpatur prātā, ka no rīta un vakaros traucē rasa.

"Ļoti bieži pakalpojumu sniedzēji nokļūdās, atskrienot uz mežu no rīta," stāsta Veldre. "It sevišķi rudenī koki mēdz būt apsaluši. Uzspīdot saulei, viņi nedaudz atlaižas un kļūst mitri. Tad preparāts izšķīst un īsti labi vairs nepaliek virsū. Tas ir jāņem vērā."

Eksperts ir novērojis, ka preparātus nekādā gadījumā nedrīkst turēt vēsumā, piemēram, neapkurinātā garāžā.

""Cervacol" uzreiz neaizies postā, bet "Trico" paliek kā biezpiens un to vairs nav iespējams dabūt caur miglotāju," stāsta Veldre.

Spirāles

Kā vēl vienu aizsardzības veidu mežkopības speciālists Veldre min spirāles.

"Arī tās ir daudz veidu un dažādas," stāsta Veldre. "Mēs esam izvēlējušies caurspīdīgas."

Caurspīdīgās spirāles nebloķē saules gaismu, ļaujot tai nokļūt pie kociņa un veidoties krevei, pamato eksperts.

"Ja izveidojas kreve, tad briedim kociņš paliek jau diezgan neinteresants un vairs nav tik garšīgs."

Bērzus var sabojāt irši

Jāņem vērā, ka pārnadži nav vienīgie meža iemītnieki, kas var skādēt jauniestādītajiem kociņiem. Arī irši var noradīt ievērojamus bojājumus jaunaudzēs, un 2021. gada vasarā siseņi radījuši būtiskus bojājumus.

"Es viņiem uzliku mānekļus ar rūgstošiem dzērieniem, bet prakstiski saķērās tikai lapsenes, tikai daži irši," stāsta Jursons. "Ko tu viņiem padarīsi, ja nevari viņu pūzni atrast?"

"Koks uzreiz nenolūzt, viņš vēl kādu gadu aug, bet sabojātā vieta ir sausa. Kad galotne paliek smagāka, tajā brīdī viņš nolūzt. Un tad no sānu dzinumiem izaug galotnīte."

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu