Meloni kļuvusi par pirmo sievieti Itālijas premjerministra amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas nacionālkonservatīvās partijas "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") līdere Džordža Meloni sestdien deva oficiālo zvērestu un kļuvusi par pirmo sievieti Itālijas valdības vadītāja amatā un pirmo galēji labējo premjerministru šajā valstī.

Itālijas prezidents Serdžo Matarella piektdien uzticēja premjerministra amatu Meloni, un viņa iepriekš bija vienojusies par valdības sastāvu, tādēļ jau sestdien varēja prezidentam dot amata zvērestu.

25.septembrī notikušajās vēlēšanās "Fratelli d'Italia" izcīnīja vislielāko balsu skaitu un veido valdības koalīciju ar Mateo Salvīni vadīto nacionālkonservatīvo "Līgu" un bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadīto konservatīvo partiju "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!").

Sestdien amata zvērestu prezidentam deva arī viņas jaunās valdības ministri.

Gaidāms, ka svētdien amata pilnvaras savai pēctecei nodos pašreizējais pagaidu valdības vadītājs Mario Dragi. Svētdien arī gaidāma pirmā jaunās valdības sēde.

45 gadus vecās Meloni valdībai vēl jāiztur uzticības balsojums abās Itālijas parlamenta palātās. Gaidāms, ka deputāti par jauno valdību balsos nākamās nedēļas sākumā.

Meloni veidotajā valdībā ir 24 ministri, no kuriem sešas ir sievietes.

Ārlietu ministra amatā stāsies bijušais Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Antonio Tajāni no "Forza Italia".

Salvīni būs vicepremjers un infrastruktūras un transporta ministrs, lai gan viņš pats vēlējās būt iekšlietu ministra amatā, kurā bija 2018.-2019.gadā.

Iekšlietu ministra amatam Meloni tomēr izraudzījās tehnokrātu un Romas prefektu Mateo Piantedosi.

Ekonomikas ministra amatu saglabās Dragi valdībā strādājušais Džankarlo Džorgeti, kurš ir uzskatāms par vienu no mērenākajiem, eiropeiski noskaņotajiem "Līgas" biedriem.

Lai gan Meloni koalīcijas abu partneru līderi Berluskoni un Salvīni ir pauduši simpātijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Meloni, kura ir eiroskeptiski noskaņota, ir skaidri izteikusi atbalstu Ukrainai.

"Itālija pilnībā un ar augsti paceltu galvu ir Eiropas un atlantiskās alianses" NATO daļa, paziņojusi Meloni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu