Abas Korejas pussalas izšāvušas brīdinājuma šāvienus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Abas Korejas pussalas rietumu piekrastē pirmdien, 24. oktobrī, izšāvušas brīdinājuma šāvienus. Valstis apsūdz viena otru jūras robežas pārkāpšanā.

Dienvidkorejas Apvienotā štābu priekšnieku komiteja paziņojusi, ka plkst.3:40 (svētdien plkst.21:40 pēc Latvijas laika) raidījusi brīdinājuma šāvienus, lai piespiestu mainīt kursu kādu ziemeļkorejiešu tirdzniecības kuģi, kas bija šķērsojis Ziemeļu galējo līniju (NLL) jeb faktisko robežu starp abām valstīm.

Savukārt Ziemeļkoreja paziņojusi, ka raidījusi desmit raķešu artilērijas šāviņus, lai brīdinātu kādu dienvidkorejiešu karaflotes kuģi, kas šķērsojis NLL, apgalvojot, ka seko kādam neidentificētam peldlīdzeklim.

Dienvidkorejas Apvienotā štābu priekšnieku komiteja norādījusi, ka īstenojusi "parastu operāciju", reaģējot uz robežpārkāpumu, un uzsvērusi, ka Ziemeļkoreja pārkāpusi 2018. gada līgumu par "naidīgu darbību" aizliegumu pierobežā.

Spriedze abu valstu starpā pieaugusi pēc Ziemeļkorejas ieroču izmēģinājumiem, kurus Phenjana šogad veikusi vēl nepieredzētā mērogā.

Pēdējo nedēļu laikā Ziemeļkoreja vairākkārt izmēģinājusi īsa darbības rādiusa ballistiskās raķetes, ka arī gan no austrumu, gan rietumi krasta raidījusi vairākus simtus artilērijas lādiņu, apgalvojot, ka tādejādi reaģējos uz Dienvidkorejas militārajām aktivitātēm.

Tikmēr Dienvidkorejas armija pagājušajā nedēļā sākusi ikgadējos manevrus, kuri, kā plānots, turpināsies līdz 28. oktobrim. Manevros piedalās arī ASV.

Phenjana agresīvi reaģējusi uz šiem manevriem, un paziņojusi, ka veiks pretpasākumus šīm "provokācijām".

Savukārt Seula un Vašingtona uzsver, ka to kopīgajiem manevriem ir vienīgi aizsardzības rakstus un ka to mērķis ir atturēt Ziemeļkoreju no iespējamā uzbrukuma.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu