VIDEO ⟩ "Bakalaura darbs ir aptuveni 1000 eiro!" Vai studentus un viņu dzīves "atvieglotājus" sauks pie atbildības?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Nirat.pix/Shutterstock

"Meklēju cilvēku, kurš var uzrakstīt prezentācijas un bakalaura darbu medicīnas nozarē," norādīts kādā sludinājumā darba vakanču grupā sociālajā tīklā "Facebook". Vai iespējams negodprātīgus studentus, kuri savu studiju darbu rakstīšanu uztic kādam citam, saukt pie atbildības? Skaidro raidījums "Bez tabu".

Aizdomīgo sludinājumu neilgi pēc tā publicēšanas darba vakanču grupā sociālo tīklu platformā "Facebook" ievērojis kāds cits grupas dalībnieks – Andris.

Andris vēlas noskaidrot, vai iespējams sievieti saukt pie atbildības par tāda sludinājuma ievietošanu interneta vidē. Sludinājuma autore savā publiski aplūkojamā profilā kā vienīgo augstākās izglītības iestādi norādījusi Daugavpils Medicīnas koledžu.

Taujāta, vai bakalaura darbu viņa plāno aizstāvēt tieši šeit, sieviete norādījusi, ka 2015. gadā absolvējusi Daugavpils Universitātes aģentūras "Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledža" pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu "Māszinības" ar kvalifikāciju māsa.

Koledžas lietvede Natālija Proņina uzsver, ka saskaņā ar Māsas profesijas reformu kopš 2021. gada 1. septembra Daugavpils Universitātes aģentūrā "Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledža" esot pārtraukta programmas "Māszinības" īstenošana.

Kurā universitātē sieviete studē šobrīd un kādā tieši medicīnas jomā, nav zināms, taču par savu darbavietu interneta vietnē norādījusi "E. Gulbja laboratoriju", kur strādājot par medicīnas māsu.

Uzņēmuma pārstāvji par ievietoto sludinājumu ir nepatīkami pārsteigti, norādot, ka šādā veidā iegūtu augstāko izglītību darba devēji nenovērtētu. "E. Gulbja laboratorijas" projektu vadītāja Džineta Dimante atklāj, ka darbiniece šobrīd atrodas ilgstošā atvaļinājumā, taču izdevies sazināties.

Sludinājuma autore skaidrojusi, ka, publicējot šādu ierakstu, nav vēlējusies neko ļaunu, vien gūt priekšstatu par bakalaura darba izveides principiem. Arī raidījuma komandai izdodas sazināties ar sludinājuma autori un saņemt līdzīgu atbildi:

"Nē, domāju par bakalaura darba izstrādāšanas plānu vai bakalaura darba piemēru, kā to pareizi rakstīt! Varbūt nepareizi izteicu savu domu! Bet jau tieku galā pati. Paldies!"

Vienā no populārākajiem sludinājumu portāliem Latvijā "ss.lv" publicēti aptuveni 180 sludinājumi, kuros piedāvā iegādāties studiju darbus, sākot ar referātiem un prezentācijām un beidzot ar bakalaura, maģistra darbiem un doktora disertācijām.

Uzdodoties par bakalaura līmeņa medicīnas studiju programmas studenti, žurnāliste sazinās ar vairākiem studiju darbu pārdevējiem un noskaidro, ka sludinājumu autori ir kā universālie kareivji – sola uzrakstīt labas kvalitātes studiju darbus teju jebkurā nozarē, arī medicīnas jomā.

Kā tas iespējams? Katrai jomai tiek piemeklēts atbilstošs speciālists ar plašu zināšanu loku. Kā paskaidro pirmā sazvanītā studiju darbu pārdevēja, izmaksas, ar kurām jārēķinās, iegādājoties bakalaura darbu, ir aptuveni 1300 eiro.

Nākamais uzrunātais pārdevējs lepojas, ka viņu komandā darbojas speciālisti ar lielu pieredzi bakalaura un citu akadēmisko darbu radīšanā – pat 10 gadus ilgu. Viņa samaksu par pakalpojumu nosaka uzrakstītais lapaspušu skaits un joma, proti, par katru medicīnas tēmas bakalaura darba lapaspusi jāšķiras no 20 eiro.

Trešā sazvanītā noslēguma darbu pārdevēja skaidro, ka arī viņai bakalaura darbs medicīnas jomā esot pa spēkam, taču cena pieticīgāka: "Bakalaura darbs ir aptuveni 1000 eiro!"

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur lielākā daļa studiju programmu ir tieši medicīnas jomā, preventīvi strādā ar pašiem studentiem, mācot, kādēļ būtiski ievērot akadēmisko godīgumu un kādi ētikas principi jāievēro, rakstot studiju darbus. Nora Jansone-Ratinika, RSU Pedagoģiskās izaugsmes centra direktore un asociētā profesore, norāda, ka studiju darba izstrādē būtiska komunikācija ar darba vadītāju.

Taču, šķiet, akadēmisko darbu rakstītāji jau "atkoduši" shēmu un iemācījušies to veikli apiet. Uzņēmēji finiša taisnē sola pārbaudīt bakalaura darbu plaģiāta atpazīšanas sistēmā un skaidro – svarīgi radīt iespaidu, ka students darbu izstrādā pats un soli pa solim.

Lielākoties informācija par daudzpusīgajiem rakstu darbu speciālistiem ir skopa, taču daži gatavi atklāties, ievietojot sludinājumā pat savu fotogrāfiju. Vai iespējams šos studentu dzīves atvieglotājus saukt pie atbildības?

Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska norāda, ka nav paredzēta ne kriminālatbildība, ne administratīvā atbildība par šādu darbību, tādējādi Valsts policijai neesot iespēju vērsties pret pakalpojumu sniedzējiem vai izmantotājiem.

Eksperimenta fragments tika demonstrēts sirds un asinsvadu ķirurgam Robertam Rumbam, kurš par plašo piedāvājuma klāstu ir šokēts un norāda – lai cik labas būtu medicīnas studenta praktiskās zināšanas un talants, bez teorētiskajām zināšanām darba ikdienā neiztikt.

Ķirurgs uzskata, ka, uzticot sava bakalaura darba rakstīšanu kādam citam, medicīnas studenta intereses nesaskan ne ar universitātes, ne sabiedrības interesēm. Viņaprāt, šāda rīcība degradē topošo ārstu, kurš izlaiž lielu, smagu darba apjomu savā izaugsmes ceļā.

Ārsts uzskata – ar problēmu jācīnās pašā saknē, paredzot atbildību un sodu ne tikai par akadēmisko darbu pirkšanu, bet arī pārdošanu.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu