Smiltēns: Sabiedrība un apstākļi prasa AS un JV panākt vienošanos vienīgajā domstarpību punktā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Edvards Smiltēns
Edvards Smiltēns Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrība un apstākļi prasa, lai "Apvienotais saraksts" (AS) un "Jaunā vienotība" (JV) panāktu vienošanos arī vienīgajā atlikušajā punktā, kurā ir atšķirīgi viedokļi, - par JV priekšlikumu par Enerģētikas, vides un klimata ministrijas izveidošanu, sacīja AS politiķis Edvards Smiltēns.

JV un AS līdz šim nav panākušas vienošanos par šīs ministrijas izveidi. No JV politiķa, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa paustā šodien pēc notikušās JV un AS tikšanās secināms, ka, ņemot vērā atšķirīgos uzskatus par jaunās enerģētikas ministrijas veidošanu, Kariņš uzskata, ka AS ziņā ir tas, vai izdosies vienoties par valdības izveidošanu.

Smiltēns aģentūrai LETA apstiprināja, ka AS ir gatava pirmdien, 31.oktobrī, no rīta turpināt sarunas ar JV, lai līdz Kariņa tikšanās reizei ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pirmdienas pēcpusdienā līdz galam tiktu panākta vienošanās par sadarbības memoranda tekstu. AS gan aicina sarunas rīkot trīspusēji, arī ar Nacionālās apvienības (NA) piedalīšanos.

Smiltēns uzsvēra, cik svarīgi ir izveidot valdību laikā, kad jārisina vairāki svarīgi jautājumi, tajā skaitā, energocenas un valsts drošība.

Savukārt AS Saeimas deputāts Didzis Šmits paudis bažas saistībā ar pašreizējo situāciju un valdības izveidošanas iespējām. "Ja par "valsts stiprināšanu" tiek saukts izmisīgs mēģinājums izveidot savam partijas biedram, kurš bijis gadiem atbildīgais EM ierēdnis par OIK afēras "neredzēšanu", jaunu "enerģētikas" ministriju, tad mums patiesi ir un būs nopietnas problēmas ar šādas valdības izveidi…," ierakstā "Twitter" norāda Šmits.

Smiltēns pauda, ka jau tagad ir panākta vienošanās par 99,9% jautājumiem un attiecībā uz tiem AS jau tagad gatavs parakstīt sadarbības memorandu trīs partiju koalīcijas veidošanai.

Smiltēns atzīmēja, ka viedokļu atšķirības starp JV un AP ir palikušas tikai vienā jautājumā - vajag vai nevajag veidot jaunu ministriju. Taču svarīgākais ir tas, ka abām partiju apvienībām ir vienprātība par sasniedzamajiem mērķiem enerģētikā un un vides jomā.

Arī AS veidojošajai Latvijas Zaļajai partijai ir svarīgi vides un klimata mērķi, par ko politiskajiem spēki var vienoties. Topošās koalīcijas partijām ir vienprātība, ka pēc iespējas ātrāk ir jāpanāk Latvijas "absolūta enerģētiskā neatkarība un brīvība" no Krievijas, kā arī ekonomiskas izaugsmes nodrošināšana, kas panākama arī caur lētāku enerģiju, pauda Smiltēns.

Attiecībā uz JV priekšlikumu par jaunās ministrijas izveidi, AS palikuši neatbildēti vairāki jautājumi, skaidroja Smiltēns. JV piedāvājums paredz ministriju veidot, pārdalot vides un klimata daļu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un enerģētikas daļu no Ekonomikas ministrijas (EM), taču vides un klimata jautājumi ir arī, piemēram, Satiksmes ministrijas (SM) un Zemkopības ministrijas (ZM) pārziņā, atzīmēja AS politiķis.

SM ir ārkārtīgi liela klimata sadaļa attiecībā uz CO2 izmešu samazinājumu, kas jāpanāk, veicot transporta sistēmas reformas, Tas ir "gadsimta izaicinājums", kas izmaksās miljardiem eiro, norādīja Smiltēns. Tāpat Zemkopības ministrijā (ZM) vides un klimata jautājumi ir saistīti ar lauksaimniecības politiku.

Ja vides un klimata jautājumus apvienotu vienā, tas prasītu "izplosīt" vairākas ministrijas, bet, ja JV priekšlikums paredz apvienot tikai jomas no VARAM un EM, tad paliek neatbildēts jautājums, kā ar vides un klimata jautājumiem turpinās strādā SM un ZM, kā tiks risināti transporta un lauksaimniecības jautājumi, atzīmēja Smiltēns.

Tāpēc AS atbalsta Valsts prezidenta Levita priekšlikumus, kas pēc būtības paredz, ka no "feodālas saimniecības" valsts pārvalde kļūtu par problēmas risināt spējīgu "organismu", pauda politiķis.

Vaicāts par Kariņa pausto, ka, "ja nevarēsim panākt vienošanos, šī koalīcija un šī valdība tad arī nevarētu tapt", Smiltēns pauda uzskatu, ka nav iespējams, ka neizveidojas šī valdība, jo JV, AS un NA ir vienīgās, kuras 14.Saeimā var izveidot valdību. Politiķis netic un viņam arī loģiski nebūtu saprotams, ja valdības veidošanas process tiktu izgāzts atšķirīgo viedokļu dēļ par vienas ministrijas izveidi. Viņš vaicāja, vai tiešām jaunas ministrijas veidošanas jautājuma dēļ Kariņš būtu gatavs neizveidot valdību.

Smiltēns norādīja, ka risinājums par jaunas ministrijas izveidi nav izslēgts, taču par to, kā panākt kopīgos mērķus - caur jaunu ministriju vai citādi - būtu iespējams vienoties jau pēc memoranda par mērķiem parakstīšanas, šo lietu risinot valdības deklarācijas veidošanas procesā.

Taujāts sīkāk par Kariņa šodien pausto nostāju, ka no AS nostājas atkarīga valdības izveidošana un ka vienošanās nepanākšanas gadījumā valdība var arī netikt izveidota, Smiltēns retoriski vaicāja, kādu alternatīvu JV redz iespējamajai trīs partiju koalīcijai - vai JV redz iespēju veidot citu koalīciju kopā ar Alekseja Rosļikova pārstāvēto "Stabilitātei!", Aināra Šlesera pārstāvēto "Latvija pirmajā vietā" un Zaļo un zemnieku savienības Ministru prezidenta amata kandidātu Aivaru Lembergu.

AS politiķis uzsvēra, ka AS šādu alternatīvu JV, AS un NA koalīcijai neredz un ka ar Rosļikovu, Šleseru vai Lembergu valdību neveidos.

Kā ziņots, ņemot vērā atšķirīgos uzskatus par jaunās enerģētikas ministrijas veidošanu, AS ziņā ir tas, vai izdosies vienoties par valdības izveidošanu, secināms no Kariņa paustā šodien pēc JV un AS tikšanās.

Kariņš pauda, ka, lai gan JV un AS varētu būt lielā mērā vienojušies par sadarbības memoranda tekstu, tomēr ir svarīgs "bet", kas ir "fundamentāli būtisks": jautājums, vai nākamā valdība būs stagnējoša, kas neko negrib mainīt, vai arī nākamais Ministru kabinets būtu gatavs risināt Latvijai svarīgas tēmas. Vienošanās neesot panākta jautājumā par jaunās Enerģētikas, vides un klimata ministriju.

Šodien no AS Kariņš esot dzirdējis, ka tā neesot gatava iet darboties spējīgas valdības izveidošanas virzienā, secināms no politiķa paustā. "Mēs turpināsim ar viņiem runāt," sacīja JV politiķis, norādot, ka pirmdien, 31.oktobrī, plkst.16 viņš dosies pie Valsts prezidenta Egila Levita paziņot, vai ir atrasti kopsaucēji, lai virzītos uz priekšu, vai arī nevarēs virzīties uz priekšu ar valdības izveidošanu.

Ja tiks panākta vienošanās, tad tiks izveidota nākamā valdība, bet, "ja nevarēsim panākt vienošanos, šī koalīcija un šī valdība tad arī nevarētu tapt", pauda Kariņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu