Par seksuālu vardarbību pret pusaudzi vīrietim piespriež 12 gadu cietumsodu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: BortN66/Shutterstock

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī kādam vīrietim par seksuālu vardarbību pret pusaudzi piespriedusi 12 gadus ilgu cietumsodu un probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem, pavēstīja tiesā.

Vīrietis atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 160. panta piektās daļas, proti, par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgu personu.

Prokurore, apsūdzētais un viņa aizstāve, kā arī cietušās pārstāvis un juridiskās palīdzības sniedzēja desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

Pēc pilna sprieduma sagatavošanas spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas instancē.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais 2021. gadā kādā rudens vakarā uz ielas satika meiteni un sāka ar viņu sarunu.

Vīrietis pārliecināja meiteni doties viņam līdzi uz dzīvokli un, izmantojot to, ka atradās divatā ar meiteni un neviens netraucēja viņa prettiesisko darbību veikšanai, pielietojot vardarbību un draudus, apmierināja savu dzimumtieksmi pretdabiskā veidā.

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridiskais spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no lietas nodarījuma smaguma, ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem, vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu