Ziemeļkoreja Japāņu jūras virzienā izšauj vismaz 23 dažādas raķetes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ziemeļkoreja trešdien, 2. oktobrī, Japāņu jūras virzienā izšāva vismaz 23 dažādu tipu raķetes, no kurām viena piezemējās nepilnus 60 kilometrus no Dienvidkorejas piekrastes.

Dienvidkorejas amatpersonas uzskata, ka Ziemeļkoreja šādi reaģējusi uz pašreiz notiekošajām ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām "Vigilant Storm". Tās ir lielākās kopīgās mācības, kādas abas valstis rīkojušas.

Septiņi no šāviņiem bijušas tuvas darbības ballistiskās raķetes.

Šī ir pirmā reize, kad ballistiskā raķete piezemējusies tik tuvu Dienvidkorejai, un šis ir lielākais raķešu skaits, kādu Ziemeļkoreja izšāvusi vienas dienas laikā.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap", atsaucoties uz armijas ģenerālštābu, ziņo, ka viena ballistiskā raķete lidoja Dienvidkorejai piederošās Ulleundo salas virzienā līdz iekrita starptautiskajos ūdeņos Japāņu jūrā.

Viena ballistiskā raķete iekrita jūrā pie faktiskās jūras robežas ar Dienvidkoreju un vēl viena iekrita jūras ūdeņos uz austrumiem no Sokčo pilsētas.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols paziņojis, ka viena no ballistiskajām raķetēm šķērsojusi faktisko jūras robežu starp abām valstīm, piezemējoties tuvu Dienvidkorejas ūdeņiem, un atzinis, ka faktiski noticis "teritoriāls iebrukums".

Šīs raķetes dēļ Dienvidkoreja vērsās ar neierastu brīdinājumu pie Ulleundo salas iedzīvotājiem, aicinot viņus meklēt patvērumu pretbumbu bunkuros.

Dienvidkorejas prezidents sasauca Nacionālās drošības padomes sēdi, kurā devis rīkojumu ātri īstenot stingrus pasākumus, lai sodītu Ziemeļkoreju par provokācijām.

Reaģējot uz Ziemeļkorejas raķetēm, Dienvidkorejas militārās lidmašīnas izšāva trīs gaiss-zeme raķetes jūrā uz ziemeļiem pāri Ziemeļu robežlīnijai, pavēstīja Dienvidkoreja armija.

Kāda amatpersona atklāja, ka izmantota arī ASV ražota vadāma, no gaisa palaižama spārnotā raķete AGM-84H/K SLAM-ER, kas var nolidot līdz 270 kilometriem ar 360 kilogramus smagu lādiņu.

Ziemeļkoreja trešdien izšāvusi arī vairāk nekā 100 artilērijas šāviņus jūras "buferzonā", ziņo Dienvidkorejas armija.

Dienvidkoreja slēdza vairākus gaisa satiksmes ceļus pāri Japāņu jūrai un ieteica vietējām aviokompānijām drošības nolūkos novirzīt reisus maršrutos uz ASV un Japānu.

Tikmēr Japānas valdība paziņojusi, ka nav saņemtas ziņas par postījumiem aviācijai vai kuģiem, un piebildusi, ka raķetes var būt lidojušas pa neregulārām trajektorijām.

ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmēģināt ballistiskās raķetes, no kurām dažas var būt piemērotas kodolgalviņas transportēšanai.

Situācija Korejas pussalā pašlaik ir ļoti saspīlēta. Ziemeļkoreja pēdējās nedēļās ir veikusi vairākus raķešu izmēģinājumus un paziņojusi, ka to nolūks ir simulēt Dienvidkorejas lidlauku apšaudīšanu ar taktiskajiem kodolieročiem.

Vašingtona un Seula bažījas, ka šiem raķešu izmēģinājumiem varētu sekot kodolizmēģinājums, kas būtu Phenjanas septītais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu