Kāpēc Marku Zakerbergu būtu sarežģīti atlaist no "Meta" izpilddirektora amata?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs.
"Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Pēdējā laikā pret uzņēmuma "Meta" dibinātāja Marka Zakerberga jaunajām multimiljardu dārgajām idejām, konkrētāk, virtuālās realitātes platformu "Metaverse", izskan aizvien lielāka pretestība. Neskatoties uz to, uzņēmumam no Zakerberga atbrīvoties būtu teju neiespējami, raksta medijs "Insider".

Miljardieris uzņēmumu ir strukturējis tā, ka viņam būtu gandrīz neiespējami pamest izpilddirektora amatu, ja vien viņš pats to nevēlētos.

Divu klašu akciju struktūra

Uzņēmumam "Meta", kas reiz bija "Facebook", ir divu klašu akciju struktūra. Tas nozīmē, ka parastajiem akcionāriem pieder viena veida - A klases - akcijas, kamēr Zakerbergam un nelielam lokam viņam pietuvināto cilvēku pieder cita veida akcijas - B klases.

B klases akciju īpašnieki iegūst 10 balsis par katru savu akciju, savukārt A klases īpašnieki iegūst tikai vienu balsi, kas nozīmē, ka Zakerbergs un citi B klases akcionāri būtībā ir neaizskarami.

Turklāt Zakerbergam vienam pieder 90% no uzņēmuma B klases akcijām,

kas ir pietiekami, lai viņš viens saglabātu absolūtu kontroli pār uzņēmumu.

Investoriem neatliek daudz izvēles iespēju

Tradicionāli akcionāriem ir vienāda teikšana jautājumos, kas skar uzņēmumu, kas nozīmē, ka katra akcija saņem tikai vienu balsi neatkarīgi no tā, kam tā pieder. Tomēr tā tas nekad nav bijis Zakerberga uzņēmumā.

Tie, kas atbalsta divu klašu struktūru, apgalvo, ka "šāda kontrole ir vēlama, jo tā ļauj harismātiskiem, tālredzīgiem dibinātājiem un uzņēmējiem īstenot savu vīziju, nepamatoti neuztraucoties par akciju tirgus darbību", teikts 2018. gada Pilnvaroto finanšu analītiķu (CFA) institūta ziņojumā par šo tēmu.

Floridas universitātes finanšu profesors Džejs Riters pauž, ka šī loģika attiecas uz "Meta" investoriem.

"Līdz šim gadam "Facebook" akcijām klājās ļoti labi, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc investori bija gatavi pirkt akcijas ar zemākām balsstiesībām," sacīja Riters.

Šogad situācija ir mainījusies.

Daudzi investori ir vīlušies par Zakerberga plāniem tērēt un, iespējams, zaudēt vēl vairāk naudas, izgudrojot "Metaverse", taču viņiem nav daudz izvēles iespēju.

"Savu akciju pārdošana ir vienīgā alternatīva," sacīja Riters.

Un investori to dara aizvien vairāk. Šogad "Meta" akcijas kritušās par vairāk nekā 70%.

Taču "Meta" nav vienīgais tehnoloģiju uzņēmums, kas saviem iekšējiem lietotājiem piešķir pārākas balsstiesības. Kā piemērus Riters min "Google" un "Snap".

Riters uzskata, ka Zakerbergs patiesi tic, ka dara to, kas ir labākais “Meta” akcionāriem, virzot savu uzņēmumu "Metaverse" virzienā.

"Ja viņam pieder daudz akciju, viņš domā, ka izmanto pareizo stratēģiju," sacīja Riters.

Lielākā daļa Zakerberga bagātības ir saistītas ar "Meta". Saskaņā ar "Bloomberg" miljardieru indeksu, viņa bagātība šogad līdz šim ir samazinājusies par 81 miljardu ASV dolāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu