Apstiprina atlīdzības apmēru autoriem un izdevējiem par darbu kopēšanu uz papīra skolās un bibliotēkās (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nattanan Zia/Shutterstock

Valdība šodien apstiprināja atlīdzības apmēru autoriem un izdevējiem par darbu kopēšanu uz papīra skolās un bibliotēkās, informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Ministru kabinets izskatīja KM sagatavoto informatīvo ziņojumu par reprogrāfiskās reproducēšanas atlīdzības apmēru 2023., 2024. un 2025.gadā.

Valdība atbalstīja ziņojumā iekļauto vienošanos starp komisiju, kas pārstāv valsts pārvaldi, un biedrību "Latrepro", kas pārvalda reprogrāfiskās reproducēšanas tiesības.

Vienošanās nosaka kopējo finansējuma apmēru atlīdzībām autoriem un izdevējiem par reprogrāfisko reproducēšanu, kas tiek veikta skolās un bibliotēkās - 151 964 eiro gadā turpmāko trīs gadu periodā.

Vizule skaidro, ka reprogrāfiskā reproducēšana ir ar autortiesībām aizsargātu publicētu darbu kopēšana uz papīra, kā arī skenēšana.

Autortiesību likums nosaka, ka autori un izdevēji ir tiesīgi saņemt taisnīgu atlīdzību par darbu kopēšanu personīgai lietošanai, kas jāmaksā tiem kopēšanas iekārtu īpašniekiem, kuri nodrošina kopēšanas pakalpojumus citām personām.

Par kopēšanu, kas tiek veikta publiskajās iestādēs - skolās un bibliotēkās, atlīdzību maksā valsts, reizi trīs gados komisijai, kas pārstāv valsts pārvaldi, un biedrībai "Latrepro", kas pārstāv tiesību īpašniekus, vienojoties par izmaksājamo atlīdzību summu.

Biedrība "Latrepro" kopš 2014.gada saskaņā ar KM atļauju veic grāmatu un preses izdevumu autoru un izdevēju mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu, kopš 2017.gada saņem valsts finansējumu atlīdzībām par reprogrāfisko reproducēšanu un nodrošina to izmaksu autoriem un izdevējiem.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu